Dansk krigsfangehjælp i Rusland og Sibirien 1917-1920 - Preben-Hansen, Bernadette (Magasin fra Det Kongelige Bibliotek, 2014)
Danmark spillede som neutral stat under verdenskrigen en vigtig international rolle for hjælpearbejde i Rusland, men emnet er overset i dansk historieskrivning. Danmark var fra april 1917 til juni 1918 beskyttelsesmagt for Østrig-Ungarn og varetog krigsfangehjælpen til halvanden million østrig-ungarske krigsfanger, der sad i lejre i Rusland og Sibirien. Det danske gesandtskab i Petersborg (Petrograd) organiserede hjælpearbejde og hjemsendelse af krigsfanger. Efter Danmarks diplomatiske brud med Sovjetrusland i december 1918 fortsatte arbejdet under Dansk Røde Kors, indtil bolsjevikkerne arresterede og udviste Dansk Røde Kors-medarbejderne i juni 1919. Det danske initiativ fortsatte i Sibirien, men i foråret 1920 blev samtlige danskere evakueret fra Sovjetrusland og Sibirien.