Mellem Elbagade og Kreml. En spionhistorie fra 1930’rnes København - Rosenfeldt, Niels Erik; Riisbro, Julie Birkedal (Magasin fra Det Kongelige Bibliotek, 2016)
I 1935 afdækkede dansk politi et større kommunistisk agentnetværk i København med forgreninger langt ud over Danmarks grænser. Anholdelserne og efterforskningen foregik i det skjulte, og den efterfølgende retssag blev ført for lukkede døre. Men allerede datidens presse så sig i stand til at bringe en række mere eller mindre træfsikre forlydender om arrestanternes aktiviteter. I den senere udkomne historiske litteratur har fortællingen om sagen cirkuleret i flere forskellige versioner, som i lighed med pressedækningen ofte var baseret på et temmelig løst, ufuldstændigt eller direkte fejlagtigt grundlag. Der har derfor længe været behov for at få foretaget en mere samlet og tilbundsgående undersøgelse af hele affæren. En sådan undersøgelse har nu set dagens lys i form af en længere artikel af Niels Erik Rosenfeldt og Julie Birkedal Riisbro i Det Kongelige Biblioteks årbog Fund og Forskning 2016. Her trækkes der dels på hidtil uudnyttede originalkilder fra Danmark, Tyskland og Storbritannien, dels på de seneste årtiers videnskabelige forskning i Danmark og udlandet. Nedenfor præsenterer de to forfattere essensen af spionhistorien, som den tegner sig i dag.