“Jeg har det her greveligt godt”. H.C. Andersen og familien Moltke til Bregentved - Dreyer, Kirsten (Magasin fra Det Kongelige Bibliotek, 2016)
Allerede i 1833 stiftede H.C. Andersen bekendtskab med Moltke, da han søgte om støtte til sin store udenlandsrejse. Ganske vist giver han i Mit Livs Eventyr, hvor han beskriver sine kvaler med at overrække Frederik 6. sin ansøgning, indtryk af, at kongen var enerådende, når det gjaldt uddeling af midler fra Fonden ad usus publicos. Men beslutningsprocessen var mere kompliceret, som det fremgår af et brev til vennen Chr. Wulff 25. januar 1833: “Jeg har været hos Ministrene Moltke og Møsting; vor Herre veed, de sagde mig Complimenter nok, de lode til at være interesseret for mig, men Ulykken er, der er kun faae Penge i Kassen og Mange, der skal reise.”