Folkeviser og fortællende sang. I anledning af en bogudgivelse - Halskov Hansen, Lene (Magasin fra Det Kongelige Bibliotek, 2016)
De gamle fortællende folkeviser med omkvæd og med rødder tilbage til middelalderen (også kaldet ballader) er omdrejningspunktet i denne artikel; dog ikke som tekster eller melodier, men som sang – og nærmere bestemt som et individuelt, fortællende sangudtryk. Hovedpersonerne er almuen og andre småkårsfolk fra omkring midten af 1800-tallet og hundrede år frem, men med særligt fokus på en hjemmesyerske født i 1901, med hvem vi har lydoptagelser fra bl.a. 1969. Men inden vi når så langt, vil også andre kilder blive inddraget fra både 1800- og 1900-tallet for at kunne belyse baggrunden for syngemåde generelt og individuelle sangudtryk specifikt.