Danmarks Nationale Musikbibliotek - Kolding Nielsen, Erland (Magasin fra Det Kongelige Bibliotek, 2015)
Det Kongelige Bibliotek er i dag Danmarks Nationalbibliotek og Københavns Universitetsbibliotek. Det kommer den dag i dag undertiden bag på folk – selv kulturpolitikere – at det, selv som nationalbibliotek, er langt mere end en samling af bøger og tidsskrifter, til nød håndskrifter og arkivalier, men ikke mindst gennem sine omfattende særsamlinger af andre materialekategorier har både centrale og vigtige museale, kulturelle og forskningsmæssige opgaver og funktioner. Danmarks Bogmuseum kan som opgave og funktion spores langt bagud i tiden, og udstillinger har man haft siden 1908, fra 1945 med bredere kulturelt sigte. Det Nationale Fotomuseum grundlagdes i 1996 som en museal overbygning på Billedsamlingerne, Museet for Dansk Bladtegning i 1998-99 i forbindelse med en omfattende national indsamling af bladtegninger. Gennem Håndskriftsamlingerne er man de facto Danmarks litteraturmuseum. Mindre koncerter er blevet foranstaltet siden 1980’erne, og det indgik i planlægningen 1986-1992 af udvidelserne i Københavns Havnefront, at netop de museale og kulturelle opgaver ud over nye faciliteter til forskningsbetjening og andre biblioteksformål skulle have særskilte faciliteter.