Facilitering af selvstudiet i problembaseret læring - et læringsdesign for asynkron kommunikation - Lorenzen, Henriette; Thomasen, Isa Neimann (Tidsskriftet Læring og Medier (LOM), 2016)
Ved Bioanalytikeruddannelsen på Professionshøjskolen Metropol praktiseres problembaseret læring (PBL) ved at føre de studerende gruppevis gennem en struktureret læringsproces, der faciliteres af en tutor og initieres af åbne virkelighedsnære problembeskrivelser. Processen fører til, at gruppen opstiller egne læringsmål, som de studerende i det efterfølgende selvstudie afdækker ved selvstændig indhentning og bearbejdning af viden. Forløbet afsluttes ved en faglig diskussion i gruppen. Alle led i processen er essentielle for de studerendes læring og for, at de pædagogiske hensigter med PBL indfries. Der har været stor fokus på, hvordan problembeskrivelsen, tutors rolle og gruppedynamik har indflydelse på læringsprocessen i PBL. De studerendes selvstudie har derimod fået mindre opmærksomhed. Artiklen præsenterer et læringsdesign for, hvordan digital understøttelse kan kvalificere de studerendes selvstudie under hensyntagen til PBL-princippet om selvstyret læring. Konkret arbejder de studerende under selvstudiet i et kollaborativt online dokument, hvor indlæg er styret af læringsmålene, fagligt kvalificeret gennem asynkron kommunikation med medstuderende samt feedback fra tutor. Artiklen diskuterer med udgangspunkt i data indsamlet fra de studerendes evalueringer og tutorers iagttagelser, dels læringsdesignets betydning for de studerendes arbejde og læring under selvstudiet og dels potentialet ved brug af læringsdesignet som et refleksionsredskab for undervisere.