MOOC som studievalgsvejledning, læringsobjekt og redskab i markedsføring - Heilesen, Simon (Tidsskriftet Læring og Medier (LOM), 2015)
Artiklen redegør for to forsøg med at anvende MOOC-formatet (Massive Open Online Course) i en dansk, regional sammenhæng. Forsøgene er tænkt som et bud på en mulig vej til at nedbringe studiefrafald gennem bedre information på ungdomsuddannelserne om, hvad et universitetsstudium indebærer. De to MOOC-produkter bidrager såvel som supplement til studievalgsvejledningen, som læringsobjekt og som et middel til at markedsføre videregående uddannelser. De to produkter henvender sig endvidere til ansatte i regionens virksomheder og organisationer med formidling af viden og et tilbud om aktivt og dialogisk at sætte sig ind i et genstandsfelt. Udviklingen af konceptet rammesættes indledningsvis af en skitsering af studievalgsproblematikken, af MOOC som fænomen, samt af en oversigt over tilsvarende anvendelser af MOOC-formatet. Herefter præsenteres de to uddannelsesdesigns samt brugernes afprøvning og evaluering af dem.This paper introduces two experiments in designing a Danish regional MOOC (Massive Open Online Course). The intention is to suggest a way of reducing dropout-rates in higher education by offering high school students a realistic impression of subjects and work formats taught in a university program. The MOOC-products serve not only as a supplement to career guidance, but also as learning objects designed for the high school level, and as a means of marketing university programs. The MOOC-courses also target employees in regional companies and organizations by offering active dialogical research communications in relevant subjects. Framing the account of the design, implementation, test and evaluation of the two MOOC-courses, the paper first outlines the current problems with career choice and dropout rates, introduces the MOOC-phenomenon, and accounts for similar uses of MOOCs in qualifying for university enrollment, and for supplementing high school teaching.