Kunstig intelligens og faglig innovation : Udvikling af indhold og teknologididaktik i læreruddannelsen - Slot, Marie Falkesgaard; Dissing Møller, Lise; Havsager , Peter; Østergaard, Camilla; Winkler, Sofie; Minuz, Erica (Tidsskriftet Læring og Medier (LOM), 2026)
Dette studie undersøger, hvordan generativ kunstig intelligens og maskinlæring integreres i læreruddannelsens undervisning, specifikt inden for dansk og matematik. Gennem et designbaseret studie undersøges didaktisk transposition, dvs. processen hvor disciplinær viden omdannes til undervisningsviden af læreruddannere. Artiklen fremhæver udfordringer og potentialer ved AI-integration og understreger behovet for, at fremtidige lærere udvikler AI-literacy som en afgørende kompetence. Analysen, der er baseret på observationer og interviews, viser, at læreruddannere er pionerer i at forme komplekse undervisningsforløb ved at kombinere etiske, computationelle og praktiske perspektiver for at gøre AI tilgængeligt og meningsfuldt for studerende. Selvom processen er krævende og ofte møder didaktisk tøven, lykkes det at udvikle transformative tilgange til AI-teknologi gennem undersøgende og afprøvende aktiviteter.