Den læring, der sker, afhænger (vel?) af den undervisning, der foregår : – om asynkrone refleksionsprocesser i efter- og videreuddannelse - Olesen, Monica Irene Krarup; Jensen, Tina (Tidsskriftet Læring og Medier (LOM), 2022)
Artiklen præsenterer resultaterne af en undersøgelse, der er pågået i UCNs efter- og videreuddannelsesafdeling i 2021. Formålet var at afdække betydningen af de asynkrone aktiviteter på diplom- og akademiuddannelserne. Undersøgelsen fokus på de læreprocesser, som opstår uden for de formaliserede undervisningsrammer, når planlagte, asynkrone aktiviteter kalder på refleksion med, i og over praksis. Deltagerne i efter- og videreuddannelse er typisk voksne med arbejds- og familieliv, og som derfor har et ønske om geografisk og tidsmæssig fleksibilitet i forhold til uddannelse. Professionshøjskolen UCN har derfor interesse i at udvikle didaktiske designs, der afspejler fleksible, personlige og praksisnære løsninger til studerende i efter- og videreuddannelse. 20 studerende har deltaget i undersøgelsen, hvor det empiriske materiale er indsamlet via interviews, surveys og observationer af studieaktiviteten på læringsplatformen. Resultaterne viser, at når voksne studerende deltager i asynkrone læringsaktiviteter, skabes der ikke bare et geografisk og tidsmæssigt læringsrum, men et forlænget og flerspektivt refleksionsrum med tid og plads til at lære i eget tempo, på egne præmisser og i egen praksis. Det asynkrone læringsrum tilbyder desuden mangfoldige muligheder for inspiration, refleksion og konsolidering af ny viden. Det kræver grundig planlægning, stram styring og særlige underviserkompetencer at få optimal udnyttelse af det asynkrone rums læringspotentiale.