Digitalisering af undervisningen i almen patologi - Vainer, Ben; Klarskov, Carina Kirstine; Mortensen, Niels Werner; Mai, Paul Meyer; Johansen, Flemming Fryd (Tidsskriftet Læring og Medier (LOM), 2014)
Patologi er læren om sygdommes manifestationer i væv og celler, herunder sygdommes årsager og mekanismer, og er en central del af undervisningen på en lang række studier om menneskers og dyrs sygdomme. Imod slutningen af 00’erne kom de første præparatscannere til Danmark, og for faget almen patologi på Københavns Universitet blev dette udnyttet til at forbedre og modernisere undervisningen. Faget baserer nu sin undervisning på digitalisering og anvendelse af digitale medier, og både undervisning og eksamen i vævs- og celleforandringer foregår nu med digitale hjælpemidler. I løbet af de sidste fem år er alle vævspræparater digitaliserede, og sideløbende hermed er den elektroniske platform for faget blevet udbygget. Fagets egne forelæsninger videooptages og streames, forelæsninger udført af internationalt anerkendte undervisere på udenlandske universiteter transmitteres live, og en patologi-blog øger studerendes adgang til underviserne. Til selvstudium udvikles multiple choice-tests baseret på mikroskopipræparater samt korte filmklip, der gennemgår mikroskopiforandringerne. Digitale spørgeskemaer har vist, at disse tiltag har forbedret undervisningen og øget studentertilfredsheden ganske betydeligt. Denne oversigtsartikel vil præsentere de digitale tiltag og deres betydning for undervisningen i patologi på Københavns Universitet.