Håbefuld pædagogik og online-undervisning på videregående uddannelser - Riis, Marianne; Mikkelsen, Stinus L.S.; Albrechtsen, Thomas R.S. (Tidsskriftet Læring og Medier (LOM), 2022)
Formålet med denne artikel er at bidrage teoretisk til videreudvikling af online-undervisning ved at præsentere og diskutere teorier om håb som mulige pædagogiske tilgange. Baggrunden herfor er hovedresultater fra en undersøgelse af online-undervisning på danske videregående uddannelser under corona-nedlukningen. Overordnet viste undersøgelsen, at der var udfordringer med at få denne form for undervisning til at fungere meningsfuldt. Anvendt som ekstrem case kan undersøgelsen sige noget om forskellige indlejrede udfordringer i online-undervisning, der blot blev tydeliggjort under nedlukningen. I artiklen fremhæves tre forskellige udfordringer, og der opstilles krav til hvordan uddannelsesteknologier fremadrettet kan og bør imødekomme en håbefuld pædagogik. Hovedpointen er, at håb kan udgøre et alternativ til en forenklet dikotomisk tilgang til feltet og dermed være med til at nuancere tilgangen til online-undervisning.