Empati med nyhedsredaktøren: En spilbaseret tilgang til undervisning i journalistiske nyhedsværdier - Mortensen, Christian Hviid (Tidsskriftet Læring og Medier (LOM), 2022)
Der opstår ofte et misforhold mellem vores opfattelse af journalistikkens samfundsrolle præget af idealistiske forestillinger og den faktiske journalistik, som vi møder i medierne. Artiklen præsenterer resultater fra et eksperiment i undervisningen, hvor dette misforhold blev adresseret via et digitalt spil på et kursus for bachelorstuderende. Der er tale om aktionsforskning, der teoretisk benytter en spilbaseret læring-tilgang. Metodisk baserer artiklen sig på et mixed-methods undersøgelsesdesign med kvantitative data fra to surveys samt kvalitative observationer fra selve undervisningen. Analysen viser, at de fleste studerende vurderer spillet som en konstruktiv læringsaktivitet, der har øget deres forståelse for kommercielle og praksisaspekter af journalistik. Desuden giver spillet anledning til transformerende spil (transformational play), hvor studerende gennem rolletagning og perspektivskifte kan opnå en mere empatisk forståelse af rollen som nyhedsredaktør. Artiklen argumenterer for, at det er indsatsen værd at designe læringsspil, og slutter af med at fremdrage de væsentligste erfaringer af eksperimentet for undervisere, der vil eksperimentere med at designe spilbaseret læring.