Värde med blandat lärande - Öberg, Lena-Maria (Tidsskriftet Læring og Medier (LOM), 2020)
Blandat lärande tillskrivs flera fördelar såsom pedagogiska möjligheter, flexibilitet och ökad effektivitet. Det finns höga förväntningar på effekterna när högre utbildning inför olika varianter av blandat lärande. Det är väl känt att olika grupper ofta ser olika värden med digitalisering och problemet är att dessa värden är delvis okända vilket gör det svårt att utforma utbildning som möter dessa önskade värden. Syftet med den här studien är att ge ett kunskapsbidrag när det gäller en förståelse av skillnader och likheter i hur studenter, lärare och ledning beskriver värdet av blandat synkront lärande med särskilt fokus på flexibilitet. Artikeln baseras på semi-strukturerade intervjuer med tre grupper; studenter, lärare och ledning samt ett visions-och strategidokument. Analysen fokuserar på värden och värdepositioner. Analysen visar på att alla grupper beskriver samma värdeposition (serviceideal) som det viktigaste men lärarna utmärker sig eftersom de har svårare att beskriva värden med den variant av blandat lärande som finns. Det här är kopplat till att de upplever att arbetsinsatsen är högre än tidigare. Det empiriska materialet ger ett kunskapsbidrag eftersom det ger exempel på värden som inte tidigare presenterats. Slutligen presenteras tre utvecklingsområden som kan bidra till minskade konflikter och därmed bättre utformad utbildning.