Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 58 (1994) 2

Editorial

Axel Schultz-Nielsen

Regnskabsvæsen i fokus

Dette nummer af Ledelse & Erhvervsokonomi har regnskabsvassen som tema, og deter bestemt ikke nogen selvfolgelighed. Den trofaste lasser vil erindre, at redaktionen har brugt en del ressourcer pa at kortlasgge lasserpotentialets onsker gennem en undersogelse foretaget af Carsten Stig Poulsen og Jysk Analyseinstitut. Pa den made fik redaktionen et klart indtryk af, at L&E pa undersogelsestidspunktet ikke befandt sig helt i centrum i forhold til respondent-massen, dvs. FDC-medlemmernes interesse. Undersogelsen afdaekkede fire typiske lassersegmenter og pegede pa, at L&E er (var) af storre interesse for den ledelsesorienterede lasser end for den regnskabsfokuserede, den international! orienterede og den bredt interesserede laeser. En nsermere gennemgang af analyseresultaterne er omtalt af Louise Schaltz i Ledelse & Erhvervsokonomi nr. 4, 1992. For at tilgodese de saledes konstaterede behov og dermed at give L&E en mere central placering i lassernes bevidsthed, byder 1994 pa to temanumre nemlig naerviErende om regnskabsvsesen og nr. 4, som vil beskaeftige sig med internationalisering.

Side 68

ABC-modellen

Activity Based Costing, i inderkredsen kaldet ABC-modellen, blev for år tilbage lanceret af to Havard-professorer, som deres bud på, hvordan den økonomiske styring af virksomhedens kapacitetsomkostninger skal ske. Professor Robert Kaplan - den ene af de to - var for godt tre år siden i Danmark, og han må åbenbart have gjort sit arbejde godt, al den stund tre ud af fire artikler, der bringes i det følgende, drejer sig om ABC. Så meget mere bemærkelsesværdigt, som interessen synes fælles ved handelshøjskolerne i København og Århus som på Odense Universitet.

Kort om artiklerne

Fire forskere ved de to økonomistyringsinstitutter på Handelshøjskolen i København har lagt kræfterne sammen og leveret en oversigt over de nyeste værktøjer på styringsområdet, blandt andet ABC-modellen. I artiklen præsenteres nye begreber som »backflush costing«, »quality costing«, »life cycle costing« og »target costing« for at nævne et par eksempler og der stilles spørgsmål om, hvorvidt disse tiltag er en udfordring for den danske tradition. Læs selv svaret. Artiklen er god at få forstand af, i hvert fald når det drejer sig om at få styr på de senere års begrebsdannelse.

Deri er YC-Sjælland helt sikkert enig, idet omtalte artikel er basis for YC-Sjællands faglige arrangement med professor, dr.merc. Jan Mouritsen over temaet »Regnskabsvæsen«. Redaktionen skal på den baggrund opfordre til faglig aktivitet med L&E's forfattere i andre YC sammenhænge. Ville det ikke være nærliggende for YC-Fyn at tage tyren ved hornene og indbyde forfatterne af dette nummers anden denartikel til faglig sparring?

Er ABC-metoden at foretrække frem for det traditionelle regnskabssystem? Det spørgsmål stiller John Christensen og Jytte Larsen i artiklen »Bestemmelse af produktomkostninger og ABC«. Forfatterne konstaterer indledningsvis overensstemmelse mellem begreberne omkostningsdrivere og variabilitetsfaktorer. Gennem en formaliseret analyse af problemstillingen vises det, at ABC-modellen under visse forudsætninger er attraktiv. Den sagesløse redaktør deler formentlig sin stakåndethed med en bred skare af læsere ved mødet med matematikkens klare udsagn. Redaktionens policy er den, at artikler af mere teknisk tilsnit kun undtagelsesvis kan publiceres i L&E. Men det matematiske værktøj er en forudsætning for, at forfatterne kan få pointen frem. Så derfor!

Steen Nielsen og Esben Høg præsenterer i den tredje artikel et nyttig værktøj i ABC-sammenhæng, nemlig de såkaldt syntetiske marginalomkostninger. Ved hjælp heraf kan virksomheden få omkostningsskøn og informationer om, hvordan en produktionsproces rent faktisk forløber. Forfatterne viser, hvorledes de syntetiske marginalomkostninger konkret estimeres og giver eksempler på den praktiske anvendelse.

Den røde tråd, der knytter de førte artikler sammen, kan ikke forlænges til Merete Christiansens betragtninger af mere skatte-strategisk natur. Skal virksomheden vælge hel- eller delvis udskudt skat? Merete Christiansen er ikke i tvivl og anbefaler princippet om fuld udskudt skat. Og det harmonerer meget smukt med et gammelt ord, der siger, at man ikke skal tage sorgerne på forskud.