Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 63 (1999) 3

Editorial

Af Kai Kristensen

Halvfemsernes hastige udvikling i erhvervslivet har som tidligere omtalt i dette tidsskrift betydet en tilsvarende hastig udvikling i og implementering af nye ledelsesfilosofier. Udviklingen er gået i retning af stadigt mere holistiske ledelsesprincipper, hvor hovedformålet er at skabe "early warning" om udviklingen i virksomhedens generelle værdi..

Dcr cr efterhanden fremkommet et stort antal forskellige tilgange til losning af dennc problemstilling, og navne som bl.a. Balanced Scorecard, Shareholder Value, Stakeholder Value, Holistisk regnskab, Socialt regnskab, Videnregnskab og Business Excellence er blevet en fast bestanddel af den danske erhvervsleders ordforrad.

For nylig afholdt Foreningen Den Danske
Kvalitets Pris en workshop for at afdaekke
en faelles referencerammc for de
mange metoder og tilgange. I workshoppen,
hvor der deltog bade praktikerc og
teoretikere, konkludcrcdc man, at de
mange modeller pa ingen made konflikter,
men derimod supplerer hinanden. Fselles
for dem alle er, at de soger at skabe et ledelsesmaessigt
helhedssyn pa virksomheden
for derigennem at skabe et overblik
over, hvordan relevante sammenhsenge i
virksomheden kan udnyttes for at skabe
maksimal vasrdi.

Side 144

I denne forbindelse har styring af virksomhedens
relationer fået en helt central
placering. Det være sig relationer til kunder,
medarbejdere og ejere, men også relationer
til det omgivende samfund, leverandører,
partnere og andre relevante
stakeholders.

Denne centrale placering giver sig bl.a.
udtryk i, at den europæiske kvalitetsorganisation
KFQM har revideret sin Business
Kxcellcnce model, således at de enkelte
stakeholders nu fremgår eksplicit af modellen.
Placeringen betyder imidlertid også,
at vi i redaktionen for tiden modtager
mange artikler, der netop handler om
håndtering af virksomhedens relationer.
Dette nummer bærer præg heraf, idet de
fire artikler alle har dette emne som hovedtema.

I den første artikel er det medarbejderrelationer,
der er i fokus. Marie Louise
Rams og Poul Nørgård Dahl behandler dialog
og magt i jobsamtaler og undersøger,
hvorvidt de to begreber er uforenelige
størrelser. Forfatterne argumenterer, at
dialog i en jobsamtale er nødvendig for at
kunne afgøre, om jobbet og ansøgeren passer
sammen. Samtidig hæmmes dialogen
af det ulige magtforhold, der hersker mellem
ansætter og ansøger.

Få basis af observerede jobsamtaler og interviews i et konsulentfirma har forfatterne undersøgt den anførte problemstilling. De konkluderer, at dialogen ønskes af begge parter, men at den er både vanskelig og risikofyldt. Der findes dog, fremgår det af artiklen, forskellige måder at forholde sig til dialogen, som kan være med til at løse op for problemstillingen.

I den efterfølgende artikel er det underleverandørrelationer, som tages under behandling. handling.Allan Hansen, Carsten Ørts Hansen og Jan Mouritsen gennemgår to cases med virksomheder, der har outsourcet store dele af de interne processer. Disse virksomheder, der begge har markedsmæssig succes, oplevede krise, da de outsourcedc.

Der opstod så at sige et ledelsesmæssigt tomrum, fordi man mistede følingen med processerne. For at imødegå dette, blev der igangsat initiativer for at udvikle nye ledelsesværktøjer i forhold til de inter-organisatoriske processer. Begreber som target costing og open book accounting kom i fokus.

I den tredie artikel behandler f^; Stentoft Arlbjørn logistik og supply chain management. Med udgangspunkt i en tidligere diskussion i dette tidsskrift forsøger forfatteren at afdække, hvorvidt der er et teoretisk ståsted for de omtalte begreber. Konklusionen på analysen er, at der ikke blot er ét men flere teoretiske ståsteder. Denne teoretiske pluralisme kan på den ene side være sund, da den åbner op for nye vinkler, men den kan også skabe ganske stor forvirring på feltet.

Den sidste artikel i denne omgang omhandler indbegrebet af moderne relationsskabelse: internettet. Martin Fog, Mikkel Skov og PerJenster diskuterer integration af internettet i et firmas forretningsstrategi. Gennem en case for en industriel virksomhed belyses problemstillingen, idet man som udgangspunkt havde, at internettet på mange måder ændrer de spilleregler, der tidligere har været gældende virksomhedens marked. Forfatterne giver en række anbefalinger til virksomheden, og man diskuterer de problemstillinger, både internt og eksternt, en øget anvendelse af internettet vil give anledning til.