Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 61 (1997) 2

Editorial

Axel Schultz-Nielsen

I et "call for papers" annoncerede nærværende redaktør for et års tid siden efter artikler til et L&E temanummer med titlen "Frontiers of Management". Ledelse som faglig disciplin dyrkes af andre end civiløkonomer og fra synsvinkler, der normalt ikke har rod i handelshøjskoleverdenen. Herom vidner en række artikler, som redaktørerne gennem årene har modtaget fra forfattere med en "skæv" faglig baggrund. Redaktionen af L&E har ønsket at sætte grænseområderne for ledelse under lup med det lønlige håb at få bidrag fra forfattere med et ståsted i filosofiens, medicinens, kulturens og i teologiens verden for blot at nævne nogle eksempler. Som det fremgår af indholdsfortegnelsen er succesen til at overse. Kun en af artiklerne kan henføres til "grænsen". De øvrige tilhører emnekredse, som er typisk for et såkaldt blandingsnummer af L&E. Den omstændighed har dog ikke afholdt redaktøren fra at kalde det foreliggende nummer "Forntiers of Management", idet artikler, som publiceres her, gerne skulle udvide læserens erkendelse og dermed etablere et nyt sæt af faglige grænser. Fra tidernes morgen har dette at udøve af lederadfærd været kendetegnet for mennesket. Uden betydelig ledelseskraft ville antikkens store bygningsværker næppe have været realiseret. Birgitte Norlyk og Per

Side lir,

Blenker har set tilbage i historien og indkredset aspekter af tidligere tiders teori på ledelsesområdet, med reference til d'herrer Machiavelli og Castiglione. Forfatterne stiller spørgsmålet, om ledelsesfilosofien i det væsentlige har ændret sig gennem et halvt årtusind. Det er i hvert fald et faktum, at Machiavelli var bevidst om at arbejde med ledelsesprocessen!

Den gtengse opfattelse er, at sma virksomheder skal koncentrere sig om hjemmemarkedet og kun gradvis bevasge ud pa den globale markedsplads. Janne Sylvest og Charlotte Lindholm har undersogt dette dogmes gyldighed i artiklen "Sma globale virksomheder", hvor de har set nasrmere pa, om sma virksoheder kan have omfattende internationale aktiviteter. Forfatterne studerer 16 sma virksomheders internationaliseringsmonstre malt pa tre dimensioner og kan pa det grundlag opstille to kategorier som virksomhederne kan inddeles i, den sekventielle og den globale virksomhed. Eller sagt pa anden made: Forfatterne dokumenterer, at virksomheder ikke behover et frygtelig langt tillob til at na ud i den internationale sfasre. Det papeges at barrieren "psykisk distance" op gennem '90-erne har faet mindre og mindre betydning.

Reverse Marketing er i de senere ar blevet et nogleord pa indkobs-/logistikomradet. Pa dansk taler vi om indkobsmarketing, der handler om at anskue virksomhedens indkobsfunktion gennem ny optik. John Kjeldsen understreger i den tredie artikel, "Koberinitiativ, Indkobsmarketing og Leverandorsamarbejde" nodvendigheden af, at man indenfor industriel markedsforing og - indkob bor anlasgge et helhedssyn. Kob og salg er aktiviteter pa hver sin side af disken. Godt kobmansskab var i gamle dage et

spørgsmål om at tryne leverandørerne. I vore dage drejer det sig om samarbejdet mellem alle led i logistikkædens fulde længde. John Kjeldsen gennemgår i artiklen de seneste forkningsresultater på feltet og formulerer nye krav til indkøbsfunktionen, herunder den faglige ballast en indkøber skal have.

En raskke skandaler i erhvervslivec som "Nordisk Fjer", forklares ofte derved, at de ansvarlige har manipuleret med regnskaberne. Mogens Nielsen eager i sit bidrag faenomenet regskabsmanipulation op til overvejelse. Tilsyneladende skulle man tro, at en skaerpelse af reglerne for regnskabsaflasggelse kunne lose problemerne. Men deter efter forfatterens synspunkt ikke tilsmekkeligt, bl.a. fordi et regnskab udover "harde" transaktionsdata ogsa bygger pa vurderinger. Sakaldt regnskabsmanipulation kan pa den led godt afspejle rationel lederadfasrd. Det springende punkt er i virkeligheden, om der overhovedet kan findes metoder til vurdering af realismen i ledelsens forventninger. Arbejdsskader kædes tit sammen med en gammeldags arbejdsorganisering præget af monotoni og akkordræs. Ole Nørby Hansen og Kurt Rasmussen præsenterer i den sidste artikel en model til omlægning af produktionen, således at arbejdsskader i tekstilindustrien kan forebygges. Forfatternes resultater bygger på interviews med 50 syersker i situationen før og efter omlægningen af produktionsprocessen fra linie- til gruppeproduktion. Forfatterne har en række gode argumenter for at anbefale sidstnævnte produktionsform. Artiklen munder ud i en køreplan for arbejdet med omstillingsprocessen.

Hermed overlades velvilligt 5 gode artikler til skriftets læsere. Med dette nummer af L&E ligger "Frontiers of Management" forhåbentlig en kende længere ude i horisonten.