Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 60 (1996) 3

Editorial

Carsten Stig Poulsen

Dette nummer af Ledelse & Erhvervsøkonomi indeholder fire artikler. Det er færre end sædvanligt, og det skyldes, at de enkelte artikler denne gang er længere end vi normalt i redaktionen tillader. Ingen regler uden undtagelser - der kan være grænser for, hvor meget en artikel kan beskæres uden at det går ud over læserens forståelse. De beskæftiger sig alle med forskellige aspekter af organisation og ledelse.

Steinthorssons artikel om strategisk ledelseaf, hvad han kalder mellemsektor-organisationer,er således lang, men peger på en række ledelsesproblemer, som kan gøre sig gældende i organisationer, der falder uden for de sædvanlige kategorier: privat, offentlig eller frivillig organisation. Med udgangspunkt i en eksplorativ undersøgelseaf danske erhvervsråd diskuterer artiklen,om der er behov for formulering af nye rammer og modeller for ledelse af organisationer, der som erhvervsrådene samler forskellige sektorer som interessenter.Det foreslås, at de hidtidige tre dimensioner i karakteristikken af strategisk ledelse: indholds-, proces- og kontekstdimensionen,udvides med yderligere en dimension, der knytter sig til eksistensen eller idégrundlaget for virksomheden. Ved til stadighed at være opmærksom på, hvorforen

Side 132

forenorganisation overhovedet er dannet,
kan en raskke strategiske faldgruber undgas.

Karsten Ronits artikel om styringsdilemmaer i erhvervsorganisationer kan med lidt god vilje ses som en illustration af nogle af de ledelsesproblemer, der omtales af

Steinthorsson. Erhvervsorganisationer som Dansk Industri, Håndværksrådet, Danmarks Rederiforening og Realkreditrådet er alle eksempler på interessevaretagende mellemsektororganisationer, ifølge Steinthorssons typologi. De repræsenterer et samarbejde mellem iøvrigt konkurrerende virksomheder, og det spørgsmål, som artiklen behandler er, hvorledes man styringsmæssigt kan holde sammen på en sådan organisation. Der må findes instrumenter, der afbalancerer den enkelte virksomheds position på konkurrencemarkedet og deres fælles interesser i forhold til omgivelserne. Diskussionen illustreres gennem eksempler, hentet fra de nævnte organisationer.

Projektorganisering tages op til kritisk diskussion af Mette Morsing. Hun påpeger, at organisationsteoriens sædvanlige opfattelse af harmoni og ligevægt som ønskelige tilstande i organisationen, ikke gælder den projektorganiserede virksomhed.

Raesonnementet er, at dynamik, kreativitet og udvikling trives under forhold med spasndinger og konflikter. Derfor bor projektorganisering fremme konflikter og spasndinger, hvis losning pa en konstruktiv made bringer projektet og dermed organisationen nasrmere malopfyldelsen. En balanceteori vil saledes her besta i at afveje de positive og negative aspekter, der er forbundet med konflikter og deres losning.

Sidste artikel af Per Nikola] Bukh bygger pa forfatterens Ph.D.-forelsesning. Den behandler de sakaldte DEA- eller dataindhyldningsmodeller, anvendt pa den danske pengeinstitutsektor. Problemstillingen i DEA-modellerne er at beskrive effektiviteten i ressourceanvendelsen for de enkelte pengeinstitutter i branchen, baseret pa en input-output tankegang. De problemer, der opstar ved maling af input, teknologi og output i forhold til produktion af finansielle serviceydelser diskuteres, men artiklens modeller og metoder har bred anvendelse pa virksomheder, der organiserede med decentrale filialer, det vaere sig benzinselskaber, forsikringsselskaber, franchisekaeder m.fl.