Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 57 (1993) 1

Editorial

Af Axel Schultz-Nielsen

Nyt Ansigt

L&E har fået nyt design - fra yderst til inderst. Nogen vil mene, at det ikke har været et øjeblik for tidligt, og jeg vil da gerne medgive, at det rød fgrønne look var en udfordring for synsnerven. Med det nye design har redaktionen føjet det næste led til den kæde af forbedringer, der skal fastholde L&E's position, som civiløkonomernes faglige ståsted.

Det nye design er blevet til i et samarbejde mellem redaktionen og designer Berit Vedelsby. Omslagets grå, nålestribede baggrund er ikke til at tage fejl af, og årstallet plus nummer på en 30 graders vinkel fremkalder associationen om den målrettede, fremadstræbende læser i stadig progression.

Ny er endvidere typografi og opsætning. Begge dele er af vor designer valgt med henblik på at skabe læselyst, hvis ikke budskabet i sig selv skulle være tilstrækkeligt. Tak til Berit Vedelsby for en kompetent, kreativ og kvalificeret

Ny redaktionel linie

En anden nyskabelse er, at samtlige artikler har været igennem en bedømmelsesproces. Fremover vil artiklerne af redaktionen blive forelagt et kollegium af "referees", således at forfatterne kan få et fagligt modspil. Dermed

Side 4

bliver artiklerne af meriterende værdi, og på den måde realiserer redaktørerne målsætningen om at højne L&E's prestige hos forfatterne. Det gælder ikke mindst de ph.d.-studerende, som på den måde får en relevant platform for faglig kommunikation.

I det hele taget vil L&E udnytte det potentiale, som findes hos kandidater og ph.d.-studerende. Artiklerne i dette nummer er beviset herfor. Tre yngre forskere, tre lidt mere bedagede økonomer samt en stud. mere. udgør forfatterteamet.

Redaktionen har også tilpasset de "Redaktionelle Retningslinier" - optrykt på omslagets side 2 - til den nye stil. Her kan kommende forfattere få kontant vejledning i, hvem man skriver til, hvordan man skriver og hvorledes formen iøvrigt skal være, hvis man ønsker et bidrag

Kort om artiklerne

Bag forkortelsen M&A gemmer de angelsaksiske termer "mergers" og "acquisitions", som Flemming Poulfelt og Adrian Payne ikke har fordansket i den første artikel. Forfatterne har observeret at antallet af fusioner indenfor professionelle servicevirksomheder i de senere år har været høj -tilsyneladende uden den overbevisende succes. Forfatterne søger i artiklen at klarlægge årsagerne hertil, og peger bl.a. på det paradoksale i, at eksperter sjældent er gode til at tage bestik af egen situation. Og det er der i og for sig ikke noget mærkeligt i. Kirurger er eksempelvis ikke gode til at operere på sig selv! For de læsere, som sidder i overvejelser om at anlægge en vækststrategi for den videre udvikling af virksomheden, kan Poulfelt og Payne's model være nyttig.

Iben Gammelgård og Søren Iversen sætter fokus på udviklingen i Østeuropa. Forfatterne peger på, at konkurrenceevnen i Østeuropa kun kan skabes, hvis handelen liberaliseres. Det er derfor nærliggende at se nærmere på, hvad man fra dansk side har gjort for at komme ind på de østeuropæiske markeder. I artiklen refereres en undersøgelse af, hvilke initiativer sønderjyske virksomheder i byggebranchen har taget.

Kristian Miltersen er orienteret mod finansiering
som erhvervsøkonomisk fagområde.
Indførelse af danske optioner og futures på børsen
i 1988 har skabt stor interesse for prisfastsættelsesmodeller,
hvor det banebrydende arbejde
blev præsenteret for små tyve år siden af
Black og Scholes. Miltersen påviser, at denne
model ikke kan overføres på obligationer på
grund af den fundamentale forskel obligationer
og aktier imellem.

Artiklen er på mange måder atypisk for
L&E, idet redaktionen har lagt vægt på ikke at
bringe bidrag, hvor det matematiske værktøj er
for dominerende. Når artiklen alligevel er fundet
egnet i den foreliggende form, skyldes det
hensynet til den del af L&E's læsere - primært
studerende, - som er orienteret mod nyere teoridannelser
indenfor fagområdet finansiering.
Forfatteren har af hensyn de øvrige læsere, udbygget
indledningen, som kan læses uden "det
store kørekort". På den måde er sol og vind
delt lige.

Per Darmer er for nylig blevet ph.d. på en afhandling om organisationskultur i et antropologisk perspektiv. På den baggrund er han vel rustet til at give læseren råd om, hvordan man kan udvide mere traditionelle metoder til undersøgelse af organisationskulturer ved at ind-

Side 5

drage erfaringer fra brugen af antropologisk
metode. Artiklen ender op i en egentlig undersøgelsesmodel.

I L&E nr. 3 1992 gav Hanne Nørreklit den
erhvervsøkonomiske disciplin økonomistyring
et skud for boven - argumenteret i utilstrækkeligheden
i den virkelighedsopfattelse, der ligger
bag, nemlig den positivistiske. Hanne
Nørreklit vil have den konstruktivistiske virkelighedsopfattelse
på banen, og det har nogle af
L&E's læsere haft svært ved at forstå. Carsten
A. Koch har konkretiseret sin skepsis i en alvorlig
kritik af Hanne Nørreklit, og det syn denne
forfatter repræsenterer. Carsten Koch mener
kort fortalt, at Hanne Nørreklit ikke kan levere
holdbare argumenter.

Carsten A. Koch's bidrag rejser et spørgsmål af redaktionel og principiel karakter, nemlig om L&E skal stille spalteplads til rådighed for faglig debat. Og svaret er, at det kun undtagelsesvis kan finde sted. Den faglige diskussion må i almindelighed ske i et andet forum.

Som det fremgår, er spændvidden i dette nummer af L&E stor, og det er netop hensigten med blandingsnumrene. Redaktionen vil på det punkt fastholde delingen således, at hvert andet nummer bliver et temanummer. I 1993 vil nummer 2 og 4 blive temanumre og nummer 3 et blandingsnummer. God læselyst!