Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 50 (1986) 1

Erhvervsøkonomisk Tidsskrift 50 år

Erik Johnsen

Erhvervsøkonomisk Tidsskrift går hermed ind i sit halvtredsindstyvende

Man taler om at blive voksen. Og at dette — senest — sker, når man
passerer denne magiske grænse. Det er så at sige sidste udkald.

Denne sentens både passer og passer ikke på dagens fødselar.

Den passer, fordi ET forlængst har fundet sin opgave, som består i at formidle den specielle danske form for kombination af teori og praksis inden for civiløkonomens mere og mere vidtspredte og dog specialiserede

Den passer ikke, fordi tidsskriftet via dets indhold har været og er i stadig
udvikling. Det lever i en kontinuert åndelig lømmelalder, der normalt
ikke er den halvtredsåriges stærkeste karaktertræk.

Alt hvad der sker af betydning for civiløkonomens faglige base skal på een eller anden måde afspejles i ET. Helst på forkant. Det kræver både indsigt og overblik af hver enkelt forfatter. Vanskelige aspekter at forene. Så vanskelige, at læseren må væbne sig med overbærenhed, medmindre han har erhvervet sig læserkultur. Denne består i at kombinere nysgerrighed med modenhed.

At Erhvervsøkonomisk Tidsskrift stadig eksisterer - i bedste velgående

Side 2

— kunne måske tages som et tegn på at dets mission lykkes. Der er underalle omstændigheder skabt et tæt samspil mellem handelshøjskole - agtige læreanstalter og deres dimittender. Organiseret af FDC. Dette er set med international målestok ganske unikt for et lille sprogområde som det danske.

Man kunne være übeskeden nok til at mene, at ET har spillet en ikke übetydelig rolle for den status, danske civiløkonomer besidder. Sikkert er det imidlertid, at den mulighed danske forskere har for gennem ET at bringe deres resultater til torvs, har været af afgørende betydning for udviklingen af vor efterhånden meget differentierede disciplin.

Vægtningen af interesserne har skiftet over tiden. Først har vi rendyrket funktionsøkonomierne. Senere har almindelige problemløsningsmetoder i virksomheden og den offentlige forvaltning stået i fokus. For øjeblikket indtager selve ledelsesprocessen en fremtrædende plads i praksis og teori. Som iøvrigt her går op i en højere enhed.

Karakteristisk for dansk forskning med virksomheden i centrum er at
den er mangefacetteret og som helhed ikke-sekterisk.

Erhvervsøkonomisk Tidsskrift skal — trods det efterhånden forkerte
navn - til stadighed afspejle denne helhed og iderigdom. Uanset på
hvilken arbejdsplads her i landet den genereres.