Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 37 (1973) 1

M-biblioteket

I efteraret 1972 lancerede forlaget Branner og Korch et nyt Management bibliotek under devisen Lederskabet, Deres management bibliotek. Iden er, at denne serie skulle kunne udfylde bogskabet med nadvendig og tilstrcekkelig litteratur pa lederskabsomradet.

Til den ende har man organiseret en rådgivende
komité bestående af virksomhedsledere og folk fra
organisationer og højere læreanstalter.

Der er hidtil udkommet 6 bøger i M-biblioteket. De har alle før været anmeldt i Erhvervsøkonomisk Tidsskrift og skal derfor kun gives en kort omtale.

Russell L. Ackoff's bog: Corporate Planning er oversat til dansk under titlen »Planlægning for virksomhedens ledelse«. Ackoff er talsmand for den kvantitative virksomhedsledelses filosofi med udgangspunkt i operationsanalysen. Den har efterhånden udviklet sig til en egentlig styreteori for både mennesker, maskiner og information. Bogen har 7 kapitler: Planlægning, målsætninger, beslutningsvariabler, ressourceplanlægning, organisationsplanlægning, styring og organisation af planlægningsarbejdet.

Ackoff's bog regnes for et af de vigtigste værker
indenfor de senere år, og det må hilses med glæde,
at den er oversat til dansk.

Barnes, Fogg, Stephens og Titman's bog om virksomhedsorganisation
i teori og praksis er oversat
i 2 bind.

Denne bog kan opfattes som en på konsulenterfaringer bygget operationel organisationsteori. Det er navnlig stoffets disponering i hvad der er relevant for praktikeren, samt de mange praktiske eksempler der gør, at bogen er velegnet for den praktiske virksomhedsleder.

Bd. 1 indeholder organisationsteoriens og virksomhedsfilosofiens historie og teori. En del af del 1 og del 2 indeholder de væsentlige afsnit om mennesker og organisationspraksis. Afsnittet om

adfaErd beskriver mennesker og deres behov, gruppers adfserd, lederskab og virksomhedsledelse, samt mennesker, organisationer og aendringer. I den praktiske del lasgger forfatterne vaegt pi diagnostkering af strukturelle fejl i organisationen samt giver anvisninger pa, hvorledes en bedre struktur kan udformes og indfores i organisationen.

Bd. 2 afsluttes med en række casestudier samt en
række checklister og en nyttig ordliste.

I fortsættelse af organisationsændringer kan man pege på den næste bog: Arnold S. Judson's bog »Styring af andringer i virksomheden«, Judson var en af de første, der drev aktiv organisationsudvikling baseret på Scientific Management-synspunkterne, men med-udvikler af den sene human relations bevægelse og medskaber af den moderne organisationsudvikling. Det er konsulenten, der giver sine dyrekøbte erfaringer fra sig i form af en med eksempler illustreret fremstilling af ndringens Hvorledes forberedes ndringer, gennemføres de og hvorledes reagerer gererfolk på ændringer og hvorledes kan man gøre noget for at minimere de med en ændring forbundne ulemper.

Guilford og Gray's bog »Motivation og virksomhedsledelsen går i detaljer med motivationsaspektet. Forfatterne har samlet den del af den psykologiske motivationsteoridannelse, som er relevant for virksomhedsledelse. Det er en selvinstruerende bog på 176 sider, opdelt i 24 let læste afsnit. Det karakteristiske er, at bogen, som er bearbejdet for danske forhold, fremstiller den nødvendige teori gennem en relevant praktisk eksemplificering.

I en anden boldgade ligger Green og Frank's bog: •»Moderne markedsanalyse«, problemer og metoder.Bogen er oprindelig udkommet som led i den engelsk-amerikanske serie »A Manager's Guide to . ..« Ved sin fremkomst i 1967 var den banebrydendefor de nye ideer i marketingteori: det matematisk-statistiske oplæg på den ene side og det adfærdsteoretiske oplæg på den anden side.

Side 44

Forfatterne forener disse 2 synspunkter i denne tekst, som indeholder 6 kapitler: markedsanalyse og informationsøkonomi, nyere udvikling indenforadfærdsvidenskabelig måleteknik, anvendelse af multivariable statistiske teknikker, markedsføringsproblember,matematiske modeller af markedsføringsprocesser,kommende kedsføringsprocesser,kommendeudviklinger indenformarkedsanalyse og endelig et kapitel om yderligere læsning og referencer.

Bogen må anses for relevant for den marketingdiskussion,
der for tiden føres herhjemme.

Den sidste bog af første års udgivelsesprogram er Ansoff's »Strategisk planlægning«. H. Igor Ansoff skrev sin banebrydende bog Corporate Strategy i begyndelsen af 60'erne. Den har senere dannet skole og kan idag betragtes som en klassiker på den strategiske planlægnings område. Det er et betydeligt bidrag, hvis fordanskning må hilses velkommen. Bogen indeholder kapitler om virksomhedens beslutningsstruktur, en model for strategiske beslutninger, målsætninger, den synergistiske effekt og overskudskapacitet, strategibegrebet, diversifikation, vurdering af muligheder og valg af strategi samt strategiens egentlige anvendelsesproblematik.

Ved oversættelsesarbejdet har medvirket cand. merc.'erne Kjeld Arnth Jørgensen, Kjeld Andersen, Geert Neugebauer Jensen, Uffe B. Johansen, Håkon Gran, psykologerne Gunnar Holm og Knud Ågård samt stud. ling. mere. Elisabeth Bang-Nielsen. Man har således i høj grad forsøgt at få den danske terminologi i virksomhedsledelse ind i teksten.

På lederskabets liste over udgivelser i 1973 står bl. a. Chris Argyris's »Interventionsteori«, Canning og Sisson's bog om EDB for virksomhedsledere, Stafford Beer's bog om Virksomhedens styringsmekanisme samt bøger om adfærdsprocesser i ledelsen og virksomhedslederrollen i relation til samfundet.

Bøgerne kan købes enkeltvis eller i abonnement.

Managementserien, der udgives af Gyldendal, og som har undertitlen »Virksomheden, arbejdet, samfundet«, har udgivet to nye bøger. Den første er Peter S. Druckers bog, Den effektive leder, 156 sider, 39 kr., København 1972.

Bogens sidste linie (side 153) giver i en nøddeskal bogens indhold. Sentensen lyder: »Effektivitet må læres«. Det er altså en lærebog i personlig effektivitet baseret på Druckers velkendte erfaringer.

Den anden bog er Eugene J. Kelley's bog Marketing — strategi og funktioner, 160 sider, 39 kr. Kelley er forfatter til en af tidernes største og mest solgte lærebøger i marketing. Nærværende bog kan vel betragtes som en slags synopsis til den egentlige lærebog. Den indeholder 7 kapitler: markedsføring og virksomhedsledelse, markedsføringens funktioner, vurderingen af markedsmulighederne, strategi og problemløsning inden for marketing, organisation og kontrol af marketingforanstaltningerne, produkt- og prispolitikker samt salgsindsats og distributionspolitik. Det er en moderne og velskrevet tekst.

For begge bøger gælder det, at de har haft kompetente oversættere og yderligere lokale faglige konsulenter, som sikrer, at sproget er i overensstemmelse med det på bjerget gængse.