Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 37 (1973) 1

James D. Thomson and Donald A. Van Houten, The Behavioural Sciences: An Interpretation, Addison-Wesley, London, 1970, 268 sider.

Af de efterhånden mange fremstillinger af almen adfærdsvidenskab, der er kommet på (det engelsktalende) marked i de senere år, fremtræder denne bog som en af de mest omfattende og overskuelige.

I første afsnit viser forfatterne hvorledes forskellige
modeller af mennesket giver forskellige typer
af indsigt i vor varierede adfærd. Det er naturlig-

vis vigtigt at vide, hvilken indfaldsvinkel ud af de mange mulige, man vælger for en beskrivelse. I et andet afsnit behandles det, man kunne kalde det enkelte individs sociale udvikling, herunder uddannelse, livsstil, udvikling af særlig kompetence, ce,karriere, arbejdsrollen og familierollen og udviklinger af præferencer.

I et tredie afsnit gar forfatterne i detaljer med rolle-begrebet. Hver af os spiller mange roller, hvorledes far vi disse afbalanceret overfor hinanden og hvorledes passerer vi alle de hurdler, som omgivelserne opstiller for at forhindre vort rollespil. Dette belyses navnlig udfra beslutningssynsvinklen.

I det afsluttende afsnit går forfatterne ind på samspillet imellem individ og samfund, idet de særlig lægger vægt på vor indflydelse på de ændringer som samfundet undergår, subs, som vi ønsker samfundet bør undergå. Dette stiller krav til individet i form af tilpasninger, i form af aktiv politisering, i form af aktiv og vedblivende læring og i form af engagement i det hele taget.

Fremstillingens afgørende styrke er at disse almene spørgsmål diskuteres i et generelt sprog, baseret på den viden, som disse discipliner efterhånden har udviklet.