Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 34 (1970)

Robert R. Blake, Jane S. Mouton, Lederstil, Bedriftsøkonomisk forlag, Oslo, 1968, 262 sider.

Her har vi den klassiske fremstilling af The Managerial Grid, oversat til norsk. Grid'en anvendes som bekendt til at afbilde sine lederegenskaber pa. Disse lederegenskaber er idag dog fortrinsvis beskrevet med to egenskaber, nemlig lederens interesse for og hensyntagen til det, man kunne kalde for produktion eller maskindelen af menneske/maskinorganisationen, og det man kunne kalde for hensyn til mennesket eller interessen for menneskedelen af menneske/maskinsystemet.

Der bliver 5 hovedtyper og mange overgange
mellem dem.

Hvis man nummererer hver egenskab
fra 1 til 9, får man:

1.1.-stilen er baseret på en minimumsindsats for at få et stykke arbejde gjort, samtidig med, at denne indsats lige netop sikrer fortsat medlemsskab af organisationen (gruppen).

1.9.-stilen er baseret på dyb interesse for folks individuelle ønsker, og den giver sig udslag i et hyggeligt klima og behageligt

9.1.-stilen er baseret på en effektivisering af arbejdsindsatsen gennem en minimering af menneskelige indgreb og ad hoc beslutninger (beslutningstagning programmeret).

5.5.-stilen forsøger at afbalancere ønsket

Side 320

om rimelig trivsel mod ønsket om ri-
melig effektivitet.

9.9.-stilen er baseret på, at folk føler sig engageret (motiveret) til at arbejde for opfyldelse af fælles (accepterede) mål. Dette giver både større ydelse og samtidig gensidig tillid og respekt.

Deter klart, at en leders stil kan skifte fra situation til situation, ligesom lederens åbenbart iboende egenskaber lader sig udvikle og lader sig ændre fra situation til situation.

Selvom 9.9.-stilen umiddelbart er omgivet
af dagens sympati, er den ikke lige anbefalelsesværdig
i alle situationer.

Ledergrid kan kritiseres ved kun at have to egenskaber inde på målestokkene, normalt vil man forlange væsentligt flere af' lederen. Og han burde have mulighed for tiltrods herfor at kune afbilde sig selv og derved have mulighed for at følge og evt. intensivere sin udvikling som leder. Han bør have mulighed for at udvikle sin lederstil.

Blake og Mouton giver det i nogen grad, men man må passe på ikke at hænge sig for meget i netop denne grid. Den er blevet en lille smule for oversolgt, men kig alligevel i. bogen.