Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 34 (1970)

H. Igor Ansoff, Business Strategy, Penguin Modern Management Readings, Middlesex, Engl., 1969, 388 sider, 10 sh.

Professor Ansoff har gjort et hæderligt forsøg på at samle, hvad man ved om moderne virksomhedsstrategi og få det fiemstillet på i nærheden af 400 sider. Han har opdelt samlingen af artikler i seks hoveddele.

Den første er ganske simpelt et spørgsmål om strategiske ændringer i en virksomhed. Den næste afdeling omfatter virksomhedens omverden, den tredje omfatter forskellige metoder til at formulere en strategi. Den fjerde forsøger at beskrive virksomhedens målsætning, og de to sidste afsnit er cases.

Det er en god idé at forsøge at samle noget om strategisk planlægning i virksomhederne. Vi ved meget om planlægning, men vi ved meget lidt om strategisk planlægning, og man kan vel uden at fornærme nogen sige, at man bliver ikke meget klogere af at gennemgå de artikler, som Ansoff har fået aftrykt. De bedste afsnit er formentlig det første, hvor Ansoff selv lægger for med en artikel om det, man kunne kalde for strategiteori. Han skelner her bl. a. imellem administrative beslutninger og og mere konkrete handlingsbetonede beslutninger samt strategiske beslutninger. De sidste har at gøre med ekspansion og med diversifikation. Når det drejer sig om styring af strategiske ændringer har man efter Ansoff's mening ikke i hverken organisationsteorien eller i informationsteorien tilstrækkelig megen viden. Han foreslår selv, at man for at komme videre, remplacerer de klassiske handlingsbetonede beslutningsvariable, pris og mængde, med det han kalder for passende strategiske beslutninger, hvormed han mener målsætninger, strategier, projektudvælgelse og det modsatte, nedlæggelse af projekter. Han konkluderer med at sige, at en fuldstændig strategisk teori for virksomheden må afbilde to fænomener: relationen mellem externe og interne stimuli til virksomheden og den resulterende strategiske respons, og relationen mellem en given strategisk handling og virksomhedens resultat af denne handling.

Der er ikke meget kød på denne gris. Ansoff's egen artikel er i et vist omfang repræsentativ for det øvrige artikelvalg. Der er mange gode og rigtige iagttagelser, og en del artikler kan måske med udbytte læses af studenter, men det er ikke en bog, der kan anbefales praktiske virksomhedsledere.