Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 33 (1969)

J. H. Westing, L. V. Fine, Gary Joseph Zenz, Purchasing Management, 3. udgave, John Wiley & Sons Ltd., Sussex, 1969, 538 s. 97 sh.

I handelshøjskolernes barndom fandtes der formentlig ikke nogen indkøbsaktivitet, som ansås for værende af samme vigtighed som af sætningsaktivi teten, regnskabsaktiviteten og de øvrige funktioner, som man traditionelt beskæftiger sig med i handelshøjskoleverdenen. I de senere år er indkøbsaktiviteten blevet anerkendt som værende af samme betydning som alle andre funktioner i virksomheden. Vi mangler på dansk egentlige lærebøger i indkøb, men det amerikanske marked er godt forsynet ligesom på så mange andre områder. Denne håndbogsagtige lærebog i indkøb indeholder fire gode afsnit.

Det første er en introduktion til emnet og beskæftiger sig bl. a. med indkøbsorganisation, procedure og specielle forhold. Andet afsnit beskriver og analyserer en række indkøbsaktiviteter, herunder problemet om at finde hvilke kilder, der skal levere til virksomheden, hvilken kvalitet der skal leveres, til hvilken pris der skal leveres, og indeholder også et væsentligt afsnit om research omkring indkøbsfunktionen.

Tredie: afsnit behandler en række problemer, der er relateret til selve indkøbet, som dette: om man skal købe ude eller lave selv, transportproblemer i relation til indkøbet, overskudsmaterialer og problemet om de materialer, som går i stykker undervejs, spekulationsindkøb og så en række legale aspekter af indkøbet, som ikke har større interesse for danske forhold.

Fjerde afsnit indeholder styring af indkøbsaktiviteterne.Der
er ikke tale om de

Side 254

store. landvindinger på dette område, men den almindelige kontrol eller styringstekniker her sat i.relation til indkøbsaktiviteterne.

Hvad der nok er væsentligt ved denne
bog er 100 sider cases omkring indkøbsproblemer.