Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 32 (1968)

Bengt Sandkull: On Product Changes and Product Planning, Studentliteratur. Lund, 1968. 191 sider.

Produktplanlægning og herunder specielt produktudvikling indgår (eller burde indgå) som handlingsparameter i de fleste virksomheders fremtidsovervejelser. Med den vægt, der fra praktikeres side er lagt på ønsket for forskning omkring produktplanlægning, er det besynderligt, så lidt man egentlig ved herom.

Det er derfor særdeles å propos når l'cngt Sandkull har valgt at belyse dette emne; der er et åbenbart behov for en kulegravning af de mange problemstillinger omkring produktplanlægning.

Produktplanlægning vedrører aktiviteter, som har til formål at ændre et produkts sammensætning. Sandkuli er herunder kun interesseret i nye produkter. Spørgsmålet er så, hvorledes man skal analysere produktplanlægningsprocessen.

I Sandkulis analyse indgår tre hovedkomponenter: 1) selve produktet, konsumenten fkøberen og organisationen, som disse er beskrevet i litteraturen, 2) empiriske beskrivelser af erfaringer med produktplanlægning og 3) beslutningsprocessen omkring produktplanlægningcn.

Analysen af produkt- og konsumentlitteratur giver følgende sæt af nødvendige egenskaber til beskrivelse af et produkt: fysiske og tekniske attributter, marketingmæssige attributter og endelig konsumentens perception af disse to sæt. Enhver ændring i attributter giver ex definit.ione en produktændring. En nødvendig betingelse for et nyt produkt er imidlertid - efter Sandkulis opfattelse — en ændring af købernes perception sammen med en ændring i enten de fysisk-tekniske attributter eller de marketingmæssige eller evt. en ændring i begge disse. Sandkull giver i en specialanalyse et fint eksempel på, at denne klassificering kan lade sig anvende til beskrivelse af et nyt produkt.

Hvad derimod forholdet mellem »virksomhed« og produktplanlægning eller »organisation« og produktplanlægning angår, er sådanne relationer åbenbart vanskelige at fastlægge både for beskrivelsesformål og ikke mindst for vejledende formål, altså svar på hvorledes en organisation bør se ud for at f. eks. fremme produktudvikling. De empiriske beskrivelser af produktudviklingsfænomener synes ikke at give meget på basis af hidtidige referencerammer; men det er jo muligt, at Sandkulis begrebsdannelse kan vise sig mere frugtbar i fremtidige empiriske analyser.

Det er tydeligt, at det er det sidste
problem, beslutningsproblemet, som har
forfatterens største interesse, og det er da

Side 221

også her tilløbene til innovationer i teoriopfattelsenkommer

Jeg har forstået Sandkulis oplæg på den måde, at han mener, at der fra et beslutningsteoretisk synspunkt ikke er forskel på produktplanlægningsbeslutninger og alle andre beslutninger i en virksomhed. Derfor kan man anvende helt generelle analysemetoder, herunder evalueringsmetoder og problemløsningsmetodik. Særlig interessant er Sandkulls oplæg til en multidimensional evalueringsmodel, som skulle kunne indeholde en lang række vurderingskriterier knyttet til de enkelte attributter i produktet. I den foreslåede anvendelse optræder den imidlertid som én-dimensional, men den kan utvivlsomt bringes til at fungere efter sin multi-dimensionale hensigt. M. h. t. at finde »det bedste produkt«, givet evalueringskriterierne er det klart, at optimeringsmodeller ikke kan bruges. M. h. t. »simulering« kan man atter spørge, hvad der skal simuleres, har man information? Det leder hen til, at man kun har den tilbageblevne teknik: heuristisk søgning. Sandkuli gennemgår her forskellige heuristiske problemløsningsmetoder og foreslår heuristikken sat ind på løsning af produktplanlægningsopgaver i form af forstudier til rutediagrammer. Det ville - synes jeg - være interessant at se en heuristik, der bidrager specifikt til løsning af det, produktplanlæggere opfatter som deres

Sandkulis intensive studium i produktplanlægningsproblemer bringer os et stykke videre mod det forskningsmål, som på længere sigt må være gældende: at fortælle virksomhedsledere noget om, hvad de bør gøre for at skaffe sig beslutningsinformation om produktudviklingsproblemer. Hans bog vil utvivlsomt komme til at danne grundlag for mange økonomers videre arbejde med disse spørgsmål, idet forfatteren har gennemanalyseret, hvad vi ved op til i dag.

Der findes en omfattende litteraturliste
og et index.