Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 32 (1968)

Dan Lundberg & Olof Hultén, Individen och massmedia, Ekonomiska Forskningsinstiutet vid Handelshögskolan i Stockholm, Norstedt & Söner, Stockholm, 1968, 422 sider, sv. kr. 60,-.

Massemedierne behandles traditionelt indenfor marketingsfæren, hvad der ikke lorekoinmer anden argumentation for end at reklamen er et slags massemedium samtidig med, at marketingfolkene skal træffe beslutning om den. Dette studium optræder da heller ikke i nogen rnarketingsammenhæng og burde måske ikke være anmeldt i nærværende forbindelse. Men nævnes skal det, fordi det er et værdifuldt adlærdsvidenskabeligt studium ud fra to synspunkter.

Metodologisk er det interessant som en sammensmeltning af litterær og empirisk forskning. Resultatmæssigt er det interessant ud fra mange synspunkter, bl. a. derved at det viser, at folk anvender1 massemedier til at tilfredstille forskellige behov, og gør det ret bevidst. Der er altså ikke tale om, at folk blot er et offer for massemedierne.

Massemedierne kan bl. a. anvendes til at dække et vist informationsbehov (hvorved en tråd er knyttet til Cox-studiet nævnt ovenfor), men de kan anvendes til dækning af adskillige andre behov, herunder f. eks. formidling af en vis social kontakt og legitimation til at afskærme sig fra omgivelserne.

Forskningsrapporten er opdelt i fire dele: 1. Debat og forskning, 2. Hypoteser og problemformuleringer, 3. Individernes udnyttelse af massemedierne, 4. Sammenfatning og fremtidige problemer.

De einpirike undersøgelser er begrænsede, sede,medens litteraturanalysens synes meget omfattende. Tilsammen giver de et tilforladeligt resultat, som står i modsætning til den populære opfattelse ai massemedierne som bestemmende for vores indoktrinering. Men dette er - så vidt man lorstår forfatterne - kun begyndelsen. Godt begyndt er haivt fuldendt.