Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 32 (1968)

Arnold E. Amstutz, Computer Simulation of Competitive Marketing Response, The M.I.T. Press, London, 1967, 457 sider.

Amstutz har i mange år arbejdet med simulation af marketingfænomener, men denne bog er det mest omfattende, han hidtil har publiceret. Samtidig er den den hidtil mest omfattende fremstilling af simulation af detailaktiviteter indenfor marketingfunktionen, som hidtil har set dagens lys.

Forfatterens endemål er at forene en bestemt metodik (simulation) med hvad vi ved om menneskets adfærd i marketingsammenhæng til en normativ modelstruktur for virksomhedsledelsen.

Hertil formulerer Amstutz syv arbejdsmål, som ikke skal refereres i detailler. De går ud på at finde et begrænset antal strategisk vigtige faktorer i marketing-sammenhængen og relatere disse til et system, idet relationerne skal være således beskrevne, at de kan simuleres numerisk. De indgående cifre skal så være empirisk verificerbare størrelsel. Simulationen skal frembringe de systemkonstellationer, som giver .målopfyldelse. Endelig skai den abstrakte model bringes til anvendelse i ledelsessammenhæng, samt for uddannelsesformål (hvad der måske er det samme her).

De første 120 sider går med en diskussion af metodikken; den er god at få forstand af. Herefter følger så opstilling at en ra;kke forskellige modeller: producenten som marketingbeslutningstager, konsumentadfærd, detailhandleradfærd, distributøradfærd og sælgeradfærd. Generelt kan det siges om disse modeller, at de i computersprog af bilder det, vi mener at vide om disse fænomener, indholdsmæssigt er de realistiske, spørgsmålet ligger naturligvis i de relationer, der knytter elementerne sammen. Om disse er realistiske skal afgøres ved test af simulationen, som to af de sidste kapitler behandler.

jeg skal ikke sige andet end, at systemet virker efter forudsætningerne. En del af disse mener jeg er realistiske, en anden del (relationerne) kan ikke bedømmes. Derimod kan det siges uden omsvøg, at Amstutz har bragt os et langt skridt videre mod en integreret marketingmodel, hvor vi kan overse detaillerne, men hvor vi hidtil ikke har kunnet overse disses samspil.