Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 32 (1968)

Olof Henell, Distribution och Marknadsforing, Biblioteksförlaget, Stockholm, 1968. 331 sider.

Skandinavien er ikke oversvømmet med gode lærebøger i afsætningsøkonomi. Med en god lærebog mener jeg én, som transformerer den til enhver tid mest avancerede viden hen til det kundskabsniveau, som en studentergruppe befinder sig på. Denne sidste kan være langt fremme, eller den kan befinde sig på begynderstadiet eller et eller andet sted midt i melem.

Henell's fremstilling er en god laerebog - efter min opfattelse. Den har stort set hele vor afsaetningsokonomiske viden indbygget i sin fremstilling. Bade den principielle metodemaessige og den praktisk anvendte. Den er skrevet i et sprog som alle kan forsta. Den er opbygget pa en made, som ger det muligt at koncentrere sig om udvalgte afsnit, uden at laeserens udbytte heraf bliver mindre, fordi det hele ikke lapses. Et aspekt som gor den til et fleksibelt

Det vigtigste pædagogiske aspekt ved fremstillingen er måske, at den opfordrer læ&eren til selvvirksomhed. Dette understreges af, at Heneli parallelt med hovedbogen har udarbejdet en 123 sider stor studiehåndbog for studenten. Denne indeholder spørgsmål og øvelseseksempler til alle bogens 23 kapitler foruden et halvt hundrede forslag til praktisk studiearbejde med dokumentation af teksten. Desuden indeholder den ti store afsætningsøkonomiske

Forfatteren har - efter amerikansk og uskandinavisk skik - også udarbejdet en håndbog for læreren. Dette er et initiativ, som folk med afsætningsøkonomisk faglig samvittighed må kippe med flaget for. Det betyder nemlig, at ikke-fagmanden kan sætte et afsætningsøkonomisk studiearbejde i gang efter forsvarlige retningslinier. Hvad det betyder for første-gangs studenten behøver næppe at nævnes.

Men hvem er dette undervisningsmato

Side 279

riale beregnet for? Henell siger i sit forord,at den er skrevet for gymnasiet (altsådet svenske gymnasium) og diverse fagskolerpå det introducerende stadium, samt for praktikeren i virksomheder og i statsligeog kommunale institutioner. Man starteraltså - efter forfatteren - ved cirka nulpunktetog bevæger sig hen mod midten af kundskabsmålestokken. Det er sikkert en rigtig vurdering.

På dansk betyder det, at materialet kan anvendes til og med middle-management uddannelserne. Dele af det kan formentlig være til nytte også for HA-studerende og HD-studerende i afsætningsøkonomi. For praktisk studiekredsarbejde i virksomheden må det betegnes som ideelt, forudsat at man kan stave sig gennem det svenske, og forudsat at man kan analogisere de svenske eksempler til sine lokale erfaringer. Sælgertræningen har fået fast grund under fødderne.

Der skal ikke på dette sted gås i detailler med indholdet, men det skal nævnes, at forfatteren på basis af sine erfaringer med elementær undervisning har opdelt det omfattende stof i syv hovedafsnit: A. Overblik og metodik, B. Markedet, C. Externe faktorer, D. Virksomhedens markedsføring, E. Virksomhedens konkurrencemidler, F. Konsument- og samfundssynspunkter. G. Verden som marked.