Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 31 (1967)

James G. March, ed., Handbook of Organizations, Rand McNally and Comany, Chicago, 65, 1247 sider.

Af de monumentale bøger indenfor organisationsteori,
som vi har set over de
seneste 15 år, er denne den største.

Det har stor pædagogisk værdi at søge en disciplins viden samlet i een enkelt håndbog. Selv om det naturligvis ikke er muligt, så kan man pålægge sig selv at redegøre for sit afsnit på et afmålt antal sider. Disse må så udnyttes sådan, at man tager det vigtigste først og ofrer mindre plads på det, der forekommer forfatteren mindre væsentligt.

March har som redaktør i ganske vidt omfang formået at holde de forskellige specialister i tøjle, og bogen er — så vidt man hører - blevet en best-seller på studentermarkedet. Hvilket bl.a. gør, at vi andre for at følge med må investere i den. Samlingen fremtræder nemlig mere som lærebog end som egentlig håndbog, selv på trods af det omfattende stikordsregister.

De 28 bidrag er opdelt i fire sektioner:
grundelementer, metoder, specielle teorier
og anvendelser.

Grundelementerne er betragtet som beslutningstagen og problemløsning, lederskab, gruppe-organisationsforholdet og social struktur. Det er naturligvis en arbitrær opdeling, der kan være lige så god og lige så dårlig som enhver anden, men det afgørende er, at vel kun Cartwright's afsnit om lederskab er af håndbogskarat.

Metodesektionen er inddelt i fire afsnit: laboratorieeksperimenter, markstudier, simulation samt matematik og organisationsteori. Her er der grund til at hæfte sig ved det første og ganske specielt det sidste skrevet af Starbuck. Det er der ligefrem grund til at være taknemmelig

Tredje sektion indeholder alle specialmodellerne indenfor organisationsteorien: virksomhedsledelse, økonomisk teori, organisationers vækst, kommunikation, beslutningstagen, kontrol, interpersonelle relationer, fagforeninger, politisk problematik, offentlige og militære organisationer, hospitaler, skoler, fængsler og endelig erhvervsvirksomheden. De enkelte afsnit er af varierende kvalitet som oversigt betragtet, men de overskrider alle de minimumskrav, der kan stilles til et lærestof.

Fjerde sektion består af tre afsnit: noget om ændringer i organisationer og noget om systemanalyse anvendt på organisationens organisationsproblem. Det er lidt synd, at bogen slutter så svagt, der er ikke megen information i hverken sektionen som helhed eller det specielle systemafsnit, som burde være vigtigt.

Denne kæde af artikler udmærker sig ved at være stærkere end det svageste led, betydelig stærkere. Den fylder meget på boghylden, men skubber væsentlig mere ned i papirkurven. Den er et godt bytte.