Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 31 (1967)

Alfred Kuhn, The Study of Society, A Multidisciplinary Approach, 1966 lavistock Publikation, 810 s., 63 f net.

Professor Kuhn forsøger i denne marnmutbog på omkring 800 sider at beskrive samfundsfænomener ved en integration af forskellige discipliner inden for socialvidenskaben. Han tager udgangspunkt i et citat af Ackoff, der siger, at vi må holde op med at té os, som om virkeligheden skulle være organiseret efter samme retningslinier som universiteterne er opdelt i forskellige discipliner. Hvis man vil beskrive og styre virkeligheden, kan man derfor blive nødt til at integrere.

Professor Kuhns forsvar for selv at optræde både som psykolog, sociolog, økonom og politisk videnskabsmand er, at det letter kommunikationsproblemerne væsentligt, hvis en analyse af samfundsudviklingen foregår indenfor den samme hjerneskal. Hvad der tabes i speciel indsigt, kan eventuelt vindes gennem bedre kommunikation. Stort set må man sige, at det er lykkedes Kuhn meningsfuldt at integrere de forskellige discipliners partielle viden. Han gør det i 2 hovedoplæg: det ene, der beskriver delene eller byggestenene for en samfundsdannelse, og det andet hovedafsnit, hvor han forsøger at beskrive »det hele«, altså en total samfundsdannelse. Første hovedafsnit, delene, beskriver for det første de videnskaber, der beskæftiger sig med mennesker, derefter diskuteres kommunikation, kultur og personlighed, beslutninger, transaktioner, og endelig organisationer. For nærværende iagttager har dette hovedafsnit været det stærkeste.

I det andet diskuteres det totale :»amfundssytem, kultursystemet, samfundet som en organisation og privat henholdsvis offentlig produktion af goder og tjensteydeiscr, og sluttelig kommer Kuhn ind på en behandling af de forskellige samfundsfilosofier i relation til produktionen.

Det: er en stor bog.