Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 29 (1965)

Oliver E. Williamson, The Economics of Discretionary Behavior: Managerial Objectives in a Theory of the Firm, Englewood, N. J., (1964) 182 s.

Williamson's bog er en disputats fra Carnegie Institute of Technology og er en uddybning af de konsekvenser, som det adfærdsvidenskabelige oplæg fra denne institution får for en række klassiske økonomiske modeller.

Discretionary behavior består i, at en virksomhedsledelse fastsætter et vist minimumskrav til virksomhedsgevinst og derefter begynder at opfylde andre formål, herunder bl. a. ledelsens egne personlige formål. Sådanne kan være (side 30) aflønning, sikkerhed, status, magt, prestige og professionel perfektivitet. Hvis deter givet, at en ledelse tilstræber f. eks. sådanne formål, er spørgsmålet, hvordan man kan opbygge økonomiske modeller, som tager hensyn til disse faktorer. Williamsons svar herpå er, at de formål, der ikke kan måles i penge, kan omsættes til det, han kalder for en udgiftspræference (expense preference), som går på rækkefølgen af de omkostningsposter, som ledelsen anser for at være vigtige. Gennem en sådan omkostningspræferencestruktur kan man lave forskellige ligevægts- og komparative statistiske modeller på normal vis. I Williamsons utility funktion indgår foruden minimumsgevinst også organisationsstruktur og i ovennævnte formål »emoluments«.

Det karakteristiske ved Williamsons arbejdsmetode er altså at konvertere flere målsætninger i en enkelt utility funktion. Der er 2 tests på en sådan transformation, lykkes eller ikke lykkes. Det er, om det er muligt at lave fornuftige normative modeller, og Williamsons modeller synes i den henseende ligeledes stærke som normale økonomiske modeller, formuleret som gevinst, maximering og omkostningsminimering. Den anden test er, i hvilket omfang Williamsons forudsætninger kan siges at være empirisk eftervist. På dette område møder forfatteren med et materiale bestående af case studies for en række amerikanske virksomheder, der støtter hans analyser.

Williamsons bog må anses for at være ea betydningsfuldt skridt i retning af at integrere klassisk driftsøkonomi med Carnegie skolens adfærdsteoretiske oplæg.