Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 29 (1965)

Flemming Klöcker-Larsen, Lærlingeuddannelsen i Danmark. En redegørelse for de af lærlingeloven af 1956 omfattede uddannelser, Foreningen til Unge Handelsmænds Uddannelse, Handelshøjskolen i København, Skriftrække O, Skrifter fra Instituttet for Organisation og Arbejdssociologi, 1. Einar Harcks Forlag, København 1964. Kr. 35,50. 213 sider.

Torben Agersnap

Institut for Organisation og Arbejdssociologi har siden dets oprettelse i 1953 gennemfført en række undersøgelser vedrørende ledelsesproblemer, personaleproblemer, uddannelsesspørgsmål o. lign. indenfor privat og offentlig virksomhed. Der er i den forbindelse udsendt en række undersøgelsesrapporter, som har været af stor betydning for landets virksomheder og institutioner.

Pr. 1. oktober 1964 påbegyndte instituttet en ny skriftserie, og som første publikation udsendes resultaterne vedrørende en undersøgelse af lærlingeuddannelsen i Danmark.

Forfatteren er lærer i personaleadministration ved specialstudiet i organisation ved Handelshøjskolen i København og forstander for Købmandsskolens Specialskoler, skoler,de såkaldte middle management kurser, der har fået en betydelig søgning i de seneste år.

Den nye bog er skrevet på grundlag af den foreløbige forskningsrapport, der blev udsendt i efteråret 1962. Materialet er behandlet på en sådan måde, at bogen vil være af praktisk interesse for såvel erhvervslivets ledere som de mange personer, der i dag arbejder med erhvervsuddannelse og -vejledning. Oplysningerne er å jourført til august 1964.

Efter en kort indledning om den danske lærlingeuddannelses historie gives en beskrivelse af lærlingeloven af 1956. Derefter beskrives den praktiske og teoretiske uddannelse af lærlinge indenfor håndværk og industri, og i de efterfølgende kapitler uddannelsen indenfor butiks-, handelsog

Omtalen af de enkelte lærefag er meget
detailleret.

Under omtalen af de enkelte fag vises
udviklingen fra 1956 til 1964.

Publikationen er suppleret med en række bilag, herunder f. eks. lærekontraktformularer, svendebrev, uddannelisesregler, plan for uddannelse af butikslærlinge, handelslærlinge, kontorlærlinge og mekanikerlærlinge, samt en kort omtale af nogle offentliggjorte lærlingeundersøgelser.

»Lærlingeuddannelsen i Danmark« er et led i et større forskningsprojekt, der blev påbegyndt i 1960, og som skal belyse en række aspekter af erhvervsuddannelsen, herunder uddannelsens målsætning set ud fra individets, gruppens, organisationens og samfundets synspunkter, karrieremønstre samt træning i erhvervsvirksomheder.