Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 28 (1964)

Dick Ramström, Administrative processer, Scandinavian University Books, Svenska Bokförlaget, Bonniers, Stockholm, 1963, 110 sider.

Erik Johnsen

Denne bog er blevet en klassiker, inden tryksværten er tørret på nærværende anmeldelse, så en længere vurdering er formentlig

Ramstroms formål er at integrere organisationsteori og virksomhedsledelse. Sidstna:vnte har som bekendt været domineret af mikroøkonomiske modeller, i hvert fald i teorien (hvilke modelier, der har domineret praktisk virksomhedsledelse, er stadig et åbent spørgsmål). Givet er det i hvert fald, at virksomhederne ikke ledes alene ud fra mikroøkonomiske synspunkter, og dette har Ramstrom erkendt med sin baggrund som driftsøkonom. Der har således va:ret god grund til at søge moderne organisationsteori integreret. Hvis man ellers kan finde ud af, hvad det er. Og hvad dens signifikante bidrag til ledelsesproblemer

Ramstrom har til en begyndelse været stærkt påvirket af Carnegie-skolen med Simon i spidsen, og han hører til denne retnings tidlige forkæmpere i Skandinavien;han har været med til at bære homo oeconomicus til graven og til at

Side 352

holde den neo-økonomiske beslutningstagermed den begrænsede rationalitet over dåben, samt til at indføre læreprocessen, multimålsætningerne og andre adfærdsvidenskabeligenydannelser i modeller af en normal virksomheds organisation.

Men det syn, han i denne lille bog ankegger på en organisation, er meget bredere end sine læremestres. Efter en kort oversigt over organisationsteoriens udvikling, behandles i korte selvstændige afsnit følgende modeldannelser anvendt på oi ganisationen: målsætningsmodeller, styre-modeller, beslutningsmodeller og informationsmodeller. Det sker i en helt verbal form^ som med referencer stort set resumerer, hvad man ved om disse modellers anvendelsesmuligheder i dag.

De følgende fem afsnit er problemorienterende: problemet om individets integration i virksomheden, administrationsproblemet, linje-stabs problemet, gruppering af arbejdsopgaverne og endelig centraliseringsproblemet. Også disse afsnit bringer stort set læseren up to date.

Det er klart, at der bogens sidetal taget i betragtning må blive tale om en oversigt, medens den mere alvorligt arbejdende må ty til de i referencerne nævnte værker. Oversigten er imidlertid noget af det mest komplette, man har siet indenfor så snævre rammer, og da den samtidig er holdt i et let læst sprog, kan det ikke undre, at den er blevet modtaget med kyshånd af de studerende.

Bogen fortjener desuden at blive læst af folk, der leder folk, der skulle lede, samt folk der tror at de leder en organisation i form af en normal virksomhed.