Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 28 (1964)

Erling Dessau, Datamaskiner, Berlingske Leksikon Bibliotek, Berlingske Forlag, bind 23. 152 s. ill. kr. 9,75.

Erik Johnsen

Man har i flere år følt savnet af en bog om datamaskiner på dansk, som står med det ene ben i det popularLserende og det andet ben i det praktiske og teoretiske arbejde med og omkring datamaskiner. Dette hul er nu til en vis grad udfyldt ved Erling Dessau's bog »Datamaskiner«, udsendt af Berlingske Leksikon Bibliotek. Forfatteren er cand. polit, og som chef for matematisk-statistisk afdeling i I fS Datacentralen af 1959 har han været én af hovedmændene i udviklingen af databehandlingen her i landet.

Bogen indeholder 10 afsnit, hvor Dessau's pædagogiske erfaring kommer læseren til gode i de første 3: Datamaskiner, talsystemer og programmeringsprincipper. Disse 3 kan tjene som en fyldestgørende orientering for lægmand og forbruger og som en mulig introduktion for den, der skal studere disse ting nærmere.

De 3 næste kapitler omhandlende anvendelsesområder, samt planlægning af elektronisk databehandling er atter anvendelig som en oversigt for konsumenten, medens deres værdi som introduktion til emnet for den, der virkelig skal sætte sig ind i disse ting, er mere diskutabel. Dette hænger formentlig sammen med forfatterens eget interesseområde, som han vel næppe har formået at frigøre sig helt fra. Datacentralen har gjort et påskønnelsesværdigt stykke arbejde for netværkmetodikken her i landet, og den har fået 5 sider, medens den væsentlig mere generelle og væsentlig mere anvendelige numeriske simulationsmetode har fået 1% side. Videre kan det kritiseres, at den for danske virksomheder somhederså vigtige planlægningsfase af elektronisk databehandling er spist af med 4 sider med et meget ringe informationsindhold. Men når dette er sagt, skal Dessau krediteres, at de 3 afsnit giver en oversigt, som man kan gå videre ud fra.

En af forfatterens kæpheste er medicinsk databehandling, som udgør det veloplagte 7. afsnit. Afsnit 8 er skrevet af civilingeniør H. Spang-Hansen og omhandler maskinel oversættelse og sproganalyse, medens afsnit 9 er skrevet af civilingeniør R. Mølgaard Hansen, som behandler problemerne omkring automation og dokumentation. Det kan i denne forbindelse nævnes, at Handelshøjskolens Bibliotek i København har arbejdet med muligheden af at anvende datamaskiner i sit dokumentationsarbejde. Det skulle jo gerne blive sådan, at hvis man vil vide alt om datamaskiners anvendelsesmuligheder i bibliotekernes arbejde, så kan man spørge maskinen og straks få serveret titler på artikler og bøger herom.

Bogen indeholder en række leksikalske stikord, som er temmelig fyldestgørende og som giver ganske gode og instruktive definitioner af begrebene.

Sluttelig findes litteraturhenvisninger til hvert enkelt afsnit samt et index til bogen. (Bogens litteraturfortegnelse kan suppleres ved gennembladning af de senere årgange af E. T.).

Det er nærværende anmelders opfattelse, at Dessau's bog er en anvendelig introduktion til datamaskiner for mange al dette tidsskrifts læsere.