Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 27 (1963)

Arne Rasmussen: Brancheglidning i Danmark. Sekretariatet for Danmarks Erhvervsfond. Host og SOD, København 1963. 82 s. plus bilag. Kr. 12,-.

Erik Johnsen

Til en række udenlandske undersøgelser af sortimentsstrukturen i detailhandelen føjer sig den første danske undersøgelse af denne art, lavet af professor Arne Rasmussen.

I kraft af at det er den første undersøgelse herhjemme af denne art, kan der ikke blive tale om egentlige sammenligninger baseret på et ligeså omfattende materiale. Derfor må egentlige konklusioner om den igangværende udvikling vente på en ny undersøgelse, som lagt op efter de samme retningslinier som denne, vil kunne give værdifuldt materiale til en egentlig teori om sortimensudviklingen, evt. koblet sammen med undersøgelser over variationer i andre handlingsparametre i detailhandelsvirksomhederne.

De fundne sortimentsbredder og dybderkan
sættes i relation til det branchemærke,som
butikkerne normalt har

Side 225

gået under, f. eks. i statistikken. Disse markater, stammende fra et produktionsorienteretog senere et indkøbsorienteret forhold til varerne, er efter A. R. misvisende.Man er på vej henimod salgssammenhørigevarer i sortimentet, enten denne samhørighed nu stammer fra forbruget,kundekredsens struktur eller efter forbrugerens indkøbsarbejde (som en detailvirksomhedkan lette med f. eks. øget gevinst til resultat). Anm. er enig med forf. i, at materialet kan bære en sådan konklusion: detailhandleren er på vej til at blive specialist i en bestemt indkøbssituationfor forbrugeren. Dette medfører (som det påvises og eksemplificeres) dels en opspaltning af nogle brancher i mere specialiserede virksomheder med dybere sortimenter, dels en sammenlægning i virksomheder med bredere sortiment og endelig en umærkelig glidning i andre brancher.

Der er grund til at takke forf. for den detaillerede beskrivelse af den metode, han har valgt. Dels står og falder éns vurdering af resultaterne med éns godkendelse af metodevalget (som jo er delvis arbitrært), og dels må disse spørgsmål være helt klarlagt for eventuelle efterfølgende undersøgelser. Stort set er anm. enig i, at man ikke på mere effektiv og dog tilstrækkelig sikker vis kunne have skaffet et til formålet bedre materiale. Fremgangsmåden kan således næsten betegnes som en lille lærebog i, hvorledes man bør gå frem ved en praktisk undersøgelse af denne art. Særlig grund er der til at hæfte sig ved forf.s fikse måde at udtrykke tallenes usikkerhed på. Dette indicerer ikke, at man næste gang bør gå nøjagtig lige sådan til værks. Man vil til den tid vel have et par hypoteser, som man kunne tænke sig at få belyst mere indgående, og det kræver en anden metode.

Der skal ikke her gås i detailler med hverken tal eller enkeltkonklusioner. Men det skal dog siges, at selv om forf. opfatter fatterundersogelsen deskriptiv, kan den for den vagne detailhandler eller branciicoverhoved vaere af normativ vasrdi. For nu ved man noget om sortimentet i dansk detail handel.