Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 27 (1963)

Erwin Esser Nemmers: Managerial Economics, Text and Cases. John Wiley & Sons, London 1962. 498 s.

Erik Johnsen

Side 67

Denne bog er et interessant bekendtskab som driftsøkonomisk lærebog betragtet. Den er holdt på nogenlunde samme niveau som Bjarke Fog og Arne Rasmussens lærebøger, Driftsøkonomi I og 11, og den vil efter omstænlighederne kunne læses som et supplement til disse.

Bogen er opdelt i seks dele: I prognoseteknik, II efterspørgsels analyse, 111 produktions- og omkostningsanalyse, IV prisfastsættelse, V institutionelle forhold og VI investeringsanalyser. Samtlige afsnit er eksemplificeret ved gennemgang af større cases, ligesom de indeholder righoldige regneeksempler.

Prognoseteknikken, der repræsenteres her, lægger hovedvægt på den traditionelle regressionsteknik, men den er mere grafisk præget f. eks. i gængse statistiske fremstillinger, hvilket efter anmelderens mening taler til dens fordel.

Afsnittet om efterspørgselsanalyse er bygget op omkring de forskellige elasticitetsbegreber. Disse er illustrerede med formaliserede eksempler hentet fra økonometrien. Der kan nævnes et enkelt trick: en vares priselasticitet kan aflæses direkte, som hældningen på den rette linie, der angiver (approximerer) sammenhængen mellem pris og mængde, når mængden afsættes ud ad ordinataksen og prisen ad abcisseaksetn (modsat hvad der er normalt), hvis man vel at mærke tegner punkterne ind på dobbelt logaritmisk

Produktions-- og omkostningsafsnittet starter med proportionsloven, som er eksemplificeret ved et industrielt eksempel, og ikke isom normalt med landbrugsforsøg. Man går så over isokvantteknikken til lineær programmering. Afsnittet om omkostninger er meget forenklet. Forfatteren har den ide, at opdelingen i faste og variable omkostninger er svær at gennemføre i praksis, og han foreslår derfor at lægge hovedvægten på »standby«, »programmed« og »variable« omkostninger. Standby står for totalomkostningerne minus de omkostninger, der falder bort, hvis man indstiller virksomhedens aktivitet temporært. Programmed står nærmest for en halvfast omkostning (»en diskret omkostning, hvis virkning er svær at måle« s. 203). Endelig er den variable lig med de normale omkostninger, der varierer med produktionsomfanget pr. tidsenhed (forfatteren tager dog ikke stilling til denne vigtige tidsenheds

I afsnittet om prisfastsættelse ses de gammelkendte problemstillinger omkring monopol og duopol m. v. Det spændende indshig er imidlertid fors. diskussion af »target pricing«, som (s. 254) er defineret som fastsættelsen ef en pris, der giver en nærmere bestemt gevinst, ikke just gevinstmaximering.

Afsnittet om regeringens regulering af erhvervslivet er naturligvis præget af forfatterens hjemland, U. S. A., men dets disposition er ganske interessant.

Investeringsafsnittet adskiller sig radikalt fra det, vi normalt ser på dansk. Der er således ikke engang fremstillet den grundlæggende kapitalværdiformel. Fremstillingen er bygget op omkring den halvautomatiske MAPI-metode, der benbart slået den an som en standardmetode i U. S. A. Filosofien må være den,

Side 68

at hvis man eengang har anvendt hele formelapparatet til at opbygge investeringstabeller, kan man klare sig med sidstnævnte. løvrigt smugler forfatteren små eksempler ind hentet fra beslutningsteorien

Konklusionen ef denne gennemgang må

være, at man her står overfor en lærebog, der på godt og ondt supplerer den nævnte danske fremstilling. Det gode er en vis ajourføring og den kraftige eksemplificering, det onde er en række overformaliseringer til ingen nytte.