Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 27 (1963)

M. Blaug: Economic Theory in Retrospect. Richard D. Irwin, Inc., Homewood, Illinois, 1962. 633 sider, $ 7.95.

Erik Johnsen

Side 233

Økonomisk dogmehistorie er den økonomider eksisterede, indtil man selv tog fat på studeringen. Når denne dogmehistoriediskuteres, vender man atter og atter tilbage til spørgsmålet om, hvorvidtman

Side 234

vidtman»elv skal læse klassikerne igennem,eventuelt i selv foretagne uddrag, eller om man skal lade andre tygge tingeneigennem for een.

Når man tænker på, hvor mange bøger en økonom må igennem i sin levetid, kan man vel sige, at en halv snes fra eller til næppe kan spille nogen afgørende rolle for tidspresset. Og en halv snes klassiske værker i økonomien vil gøre underværker for forståelsen af de modeller, vi selv arbejder med. Man skal altså læse selve klassikerne.

Som student kan man dog næppe nå så langt indenfor de tidsmæssige rammer, der er fastlagt. Her er det den gennemtyggede dogmehistorie kommer ind som surrogat.

Nærværende bog er en ganske god erstatning for selvstudiet af klassikerne, og den følger traditionen: merkantilismen, Smith, Malthus, Ricardo, Say, Stuart Mill, Marx og Jevons. Marshall, som er af; noget nyere dato er ganske omfattende' behandlet, og østrigerne får også deres del af kt.gen. Makroligevægtssystemerne behandles sammen med velfærdsøkonomien i et noget snævert kapitel, ligesom pengeteorien er for kortfattet behandlet (hovedsagelig Wicksell).

Systematikken er blandet sammen dels på forfattere, dels på problemområder, idet dog selve forfatternes placering i historien er hovedkriteriet.

Der er omfattende henvisninger til specialbehandlinger,
og der er et fyldigt
index.