Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 26 (1962) 1

Poul Milhøj: Danmarks Statistik. København: G. E. C. Gads Forlag, 1961. 562 s.

0. Brandt Jensen

Side 257

Den foreliggende bog er 1. bind af en ny laerebog i Danmarks Statistik for statsvidenskabelige studerende. Sammen med et efterfolgende 2. bind skal bogen vare en tiltrasngt aflesning for den tidligere lserebog i faget: K. Vedel-Petersen: »Danmarks Statistik«, hvis 4. og sidste udgave udkom i 1952.

Omend det vel må have haft mange fordele ved den nye lærebogs udarbejdelse, at der forelå en gennemarbejdet samfundsstatistisk lærebog, er det et kræ vende job, forfatteren har påtaget sig. Som lærer i faget og som tidligere mangeårig medarbejder ved landets centrale statistiske institution har forfatteren haft de bedste forudsætninger for opgavens løsning.

Den emnekreds, der behandles i den nye laerebog, er ligesom forgasngerens begrasnset til kun at omfatte de okonomiske sider af samfundslivet. Dette er sire velbegrundet, dels med at det statsvidenskabelige studium som led i den fremadskridende fagopdeling mere og mere koncentrerer sig om de rent okonomiske forhold, dels med at samfundsproblemerne er vokset i omfang og maengde i en sidan grad, at det nseppe lsengere er muligt at rumme alle samfundsforhold i en enkelt, samlet beskrivelse. Blot kan det vel undre en og anden - isaer dyrkere af de ovrige discipliner - at man ikke i valg af titel har taget konsekvensen af denne indsnasvring i emnekreds ved at dabe barnet »Danmarks okon.om.iske Statistik* i stedet for den meget praetentiase titel: »Danmarks

I modsastning til de tidligere fremstillinger medtager den nye bog nsesten intet historisk stof, men koncentrerer sig om forholdene i dag. Denne indsnaevring er begrundet med, at det historiske stof n\. behandles ved det statsvidenskabelige studium under faget: okonomisk Historic Det forekommer anmelderen vanskeligere at »sluge« denne begramsning i emnekredsen, dels fordi bogen herved taber i vaerdi som ekonomisk-statistisk leksikon, dels fordi den historiske baggrund ofte er en vaerdifuld, til tider nedvendig, hjaelp til vurdering af talmsessige oplysninger om forholdene i dag. Forfatteren har da ogsi selv vasret opmaerksom herpa og har foretaget et tilbageblik »pi enkelte omrider, hvor fremstillingen af udviklingen i det sidste tiir ville vsere meniugslas, hvis ikke linien fertes lsengere bagud...«.

Side 258

I overensstemmelse med forgængeren søger lærebogen at give en beskrivelse af dansk økonomi ud fra en helhedsvurdering af de økonomiske sammenhænge, således at detailoplysninger kun medtages i det omfang, det skønnes nødvendigt for at give et rimeligt dækkende overblik over forholdene i dag. Forfatteren har til gengæld gjort sig megen umage for at gøre læseren bekendt med, hvorfra de givne oplysninger hidrører, og hvor yderligere detailler kan hentes.

Trods disse bestrasbelser for at »rationere« stofmsengden er bogen blevet et »mammutvEerk«, idet allerede det foreliggende 1. bind med sine 562 sider omfangsmaessigt svarer til den samlede fremstilling i den tidligere laerebog. For brugeren af bogen som opslagsbog vil det vel hyppigst vaere onskeligt, at der er sa mange oplysninger til radighed som muligt, men de studerende, der skal latre stoffet, vil nappe vaere slet sa interesseret i stofrigdommen. Anmelderen kan i alt fald vanskeligt dolge sin tilfredshed med at vaere blevet kandidat »i rette tid«. Det kan ogsa vaere fristende at henvise til, at der gives andre tilsvarende laereboger, som formar at give et til formalet udmasrket overblik over Danmarks okonomiske forhold pa rundt regnet en trediedel af den her brugte plads.

Det ma hilses med tilfredshed, at forfatteren har disponeret bogen med udgangspunkt i nationalregnskabets systematik. Dispositionen folger hermed ret noje den teoretiske fremstilling af samfundets okonomi i de nyeste nationalokonomiske laerebager og tjener til at understrege den nasre samhorighed mellem akonomisk statistik og ekonomisk teori. Bogen giver forst en redegorelse for samfundets produktionskrasfter: befolkning, natur og kapitalapparat, samt for de institutionelle rammer, inden for hvilke det ekonomiske samvirke udfolder sig. Derpa folger fremstillingen af det ekonomiske kredslob, neje folgende kontiene i nationalregnskabet. nalregnskabet.Der indledes med en hovedoversigt over produktionen og dens anvendelse til konsum, investering og eksport samt over den til produktionen svarende indkomstdannelse. Den ovrige del af bogen er en detailanalyse for hver enkelt af nationalregnskabets konti, idet dog det foreliggende 1. bind kun daskker detailanalysen af produktion og indkomstdannelse for de enkelte erhverv. Den videre detailanalyse i lasrebogens 2. bind kommer - stadig felgende nationalregnskabets konti - til at omfatte udenrigsomsaetningen og anvendelsen af produktion plus importoverskud til konsum og investering. Dernzest vil folge detailanalysen af indkomstanvendelsen hos det offentlige og de private husholdninger, og sluttelig vil samfundets kapitalkonto - opsparing, lantagning og langivning - blive

Deter ikke gerligt inden for anmeldelsens rammer at ga i enkeltheder med hensyn til det vaeld af oplysninger, bogen rummer. Kun skal det siges, at brugeren af bogen - ligesom tilfaddet er ved brug af anden statistisk litteratur - bar benytte de talmjessige oplysninger med omtanke og varsomhed. Dette gaelder ogsa i henseende til risikoen for fejl i de angivne