Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 26 (1962) 1

Bernhard Smith: Industrial Editing - A Handbook on House Journals, 225 s., Pitman, London, 1961. 27 s. 6 d.

Børge G. Johansen

Side 91

Den britiske sammenslutning af redaktareraf personale- og kundeblade, The British Association of Industrial Editors. under hvis auspicium denne bog er udgivet,har gennem en arrakke udfoldet ihaerdigebestrasbelser for at orientere sine medlemmer om de emner, der omfattes af virksomhedernes publikr ionsfunktioner. Laenge havde man lidt under savnct af en laerebog, da den litteratur om detailemner, man kunne skaffe sig fra U. S. A., var

Side 92

for specielt amerikansk, og den eneste samlede fremstilling, der fandtes, var en tysk handbog fra 1955, som heller ikke fandtes velegnet. Foreningen opfordrede derfor Bernhard Smith til at skrive en lasrebog for vordende engelske virksomhedsredaktorer.Som mangearig leder af Shell's publikationsfunktion i London var Smith en meget erfaren redaktar, og han havde tidligere vist, at han ogsa kunne give stoffet fra sig, idet han havde skrevet en mindre handbog specielt til brug for Shell-selskabernes redaktarer. Desuden var han et fremtrasdende medlem af BAIE, og han havde selv taget ivrigt del i foreningensinstruktionsvirksomhed. Smith patog sig opgaven, og han valgte at skrive hele bogen selv bortset fra to appendix, et juridisk og et sprogligt. Bogenblev fasrdig si betids, at Smith selv kunne praesentere den, da The Federation of European Industrial Editors' Associationsafholdt sin 5. kongres i Wien i maj mined 1961.

I bogens første tre kapitler gennemgås baggrunden for og formålet med henholdsvis personaleblade, externe blade og blade, der henvender sig både til personale og kunder. En væsentlig plads i disse kapitler indtager selvsagt diskussionen om hvad der bør skrives i et firmablad og hvad der ikke bør skrives. Men Smith er klog nok til ikke at give for absolutte regler. Vilkårene for en redaktør er næppe ens i to virksomheder, og hvad der kan passere i ét firma, går ikke an i et andet. I et kapitel om redaktøren omtales rekrutteringen, redaktørens kvalifikationer og hans forhold til både ledelse og personale. Deter et kapitel, som Smith har gjort meget ud af - vel nok lidt for meget. Visse afsnit forekommer komplet overflødige, da ingen virksomhed formentlig ville finde på at sætte en ordblind til at redigere et personaleblad eller et kundeblad. At den udvalgte skal kunne stave og sætte tegn burde være indlysende.

Tre kapitler er helliget arbejdets teknik. nik.Først trykning og trykkemetoder, dernæst problemer som format, typografi, illustrationer, ombrydning og layout og endelig tilrettelæggelsen. I bogens sidste kapitel gennemgås personale- og firmabladenes funktion set i en større sammenhæng, bl. a. i forhold til anden kommunikationsmulighed. Redaktørens juridiske stilling og en oversigt over teknikkens terminologi indeholdes i to appendix, og endelig sluttes af med en omtale af BAIE.

Deter en solid bog, Smith har fiet ud af emnerne, og den skal nok kunne honorere de krav, foreningen stiller til den. Derimod vil bogen ikke have bud til ret mange danske laesere. Her i landet er det hajst et lille hundrede mennesker, ier beskseftiger sig med redaktion af personale - og firmablade, og nseppe mere end en halv snes stykker har jobbet som hovedbeskaeftigelse. De erfarne redaktorer af sadanne blade vil ikke kunne hente store ting i Smiths bog, men begyndere i dette specialfag som virksomhedsjournalist kan hos Smith bekvemt hente den viden, de ellers nwjsommeligt skulle samle sammen mange forskellige steder.