Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 26 (1962) 1

Charles D. Flagle, William H. Huggins and Robert H. Roy: Operations Research and Systems Engineering. The Johns Hopkins Press, 1960. 889 sider, $ 14.50.

Erik Johnsen

Operationsanalysen er stærkt på vej til at slå sig fast som en selvstændig disciplin. At det ikke er sket fuldt ud vidner de forskellige oplæg om. Der er dog en fælles kerne af modeller og metodologi, som alle er enige om er operationsanalyse. Men interesseområdet, som jo på sin vis karakteriserer en videnskab, er næppe entydigt fastlagt for operationsanalysen.

I nærværende bog får vi præsenteret, hvad folkene omkring Johns Hopkins University og Operations Research Office (der indtil fornylig var tilknyttet Johns Hopkins men nu er en selvstændig research institution under navnet Research Analysis Corporation) mener er operationsanalysens

Pa Johns Hopkins er operationsanalyseforskning og undervisning knyttet til Department of Industrial Engineering, der ledes af bogens ene redaktor Robert H. Roy. Deter derfor ikke unaturligt at opleegget her er set gennem de briller en ingenior baerer. Nar hertil kommer indslagene fra Operations Research Office, hvor en del af den gamle garde fra operationsanalysens tidligste militsere barndom driver forskning, der stadig er naturvidenskabeligt praeget, er det klart at vi star overfor en ganske interessant fremstilling, der i attitude adskiller sig fra de bager, der f. eks. udgar fra akonomiske og administrative lseresteder.

Foruden kapitler om de gasngse operationsanalytiske metoder indeholder denne bog nogle aspekter, der fortjener at fremhasves. Deter for det forste sammenhaengen mellem systemanalyse og operationsanalyse. I kapitel 7 giver Richard B. Kershner nA Survey of Systems Engineering, Tools and Techniques", hvor han definerer et system som na collection of entities or things (animate or inanimate) which receives certain inputs and is constrained to act concertedly upon them to produce certain outputs, with the objective of maximizing some function of the inputs and outputs". Opbygningen af et ..system" i denne mening kan fornuftigvis gores til genstand for operationsanalyse for ikke at sige at store dele af operationsanalysen er identisk med noget sadant. Deter saledes vaerd at bemserke at ingenior- og grundvidenskaberne stadig er integrerende led af operationsanalysen.

Et andet område, der omtales i bogen, og som normalt ikke behandles i O. R.litteraturen, er „Human Engineering" der her behandles i kapitel 19 af Alphonse Chapanis. Denne disciplin beskæftiger sig med at opbygge systemer og operationer under hensyntagen til de muligheder og begrænsninger, der ligger i den eller de personer der skal betjene systemet.

De 27 kapitler i bogen er helliget „perspektiver" (de syv første), „metoder" (seksten næste) og „cases" (de fire sidste). Casene vedrører militære simulationer, operationsanalyse af visse problemer vedrørende organisation og administration af et hospital, O. R. i et avistrykkeri og endelig omkostningsproblemer vedrørende rapportering i et telefonselskab.