Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 26 (1962) 1

Georg Karlsson (red.): Sociologiska Metoder. Scandinavian University Books f Svenska Bokförlaget, Stockholm. 1961. 351 s., reg. terminologiliste, litt. henv.

Erik Kristoffersen

Nar man som ikke-sociolog af omstaendighederne og udviklingen inden for afsastningsßkonomien bliver tvunget til at skaffe sig et vist overblik over de fundamentale sociologiske metoder og problemstillinger, opdager man, at den danske littcratur pa dette felt er uhyre sparsom. Anderledes i Sverige, hvor man gennem nogle ar har haft en bog om »Svensk Samhallsstruktur i Sociolgisk Belysning« og hvor man nu har faet en saerdeles omfattende og god lasrebog i dataindsamling og -behandling med sociologisk sigte.

Laesere, der er bekendt med de eksisterende, fortrinsvis amerikanske, beger om Marketing Research, vil nikke genkendende til adskillige kapitler i »Sociologiska Metoder«, sa meget mere som der vel er storst chance for, at netop de, der interesserer sig for denne gren af afsaetningsukonomien, forst og fremmest vil ga i lag med den nye svenske bog. - Det kan de gare med sindsro, for deter en aldeles glimrende bog for den, der onsker at fa genopfrisket gammel laerdom pa metodeomradet ud fra aendrede synsvinkler og samtidig gerne vil sastte sig lidt ind i en ny disciplin.

Bogen har i alt 22 kapitler (fordelt på 14 forfattere), hvoraf det første redegør foi nogle af de grundliggende principper for videnskabelig forskning (hypotese, formulering, opstilling af observationsmetode etc.) og det sidste giver en samlet anvisning på, hvorledes en undersøgelses gelsesresultater retteligt bor praesenteres.

I indledningskapitlet fremheeves den store forskel, der er mellem forskning inden for de naturvidenskabelige discipliner og socialvidenskabelig forskning med hensyn til maling af de vserdier, de relevante variabler antager under forskellige forhold. Medens laeger, ingeniorer og andre naturvidenskabsmsend plejer uden storre vanskelighed at kunne diagnosticere, veje og male, er den tilsvarende opgave for sociologen som regel en forskningsopgave i sig selv, pa grand af problemernes lidet handgribelige natur.

For nservaerende anmelder at se, er Srsagen til disse vanskeligheder dog ikke blot problemernes art, men ogsa - og maske endda nok sa meget - en konsekvens af de primitive malemetoder, der er det ypperste man kan prasstere i dag. Ganske vist er der i de senere &r gjort store bide teoretiske og praktiske fremskridt hvad metoderne angar, men desuagtet er der mange vsesentlige problemstillinger netop af sociologisk og socialpsykologisk art, som man star temmelig magteslos overfor, f. eks. miling af reklameeffektivitet eller kortlasgning af arsager til kabevaners opstaen.

De følgende kapitler 2 til 6 behandler dels nogle mere specielle sociologiske grundbegreber, dels hvilket grundlag for deduktiv og sågar empirisk forskning, der kan ligge i allerede tilgængeligt materiale, f. eks. den officielle statistik, arkivei

Efter således at have demonstreret, at
sociologi er andet og mere end interviewundersøgelser,behandles

Side 172

undersøgelser,behandlesi de næste 7 kapitlerforskellige aspekter ved netop surveyundersøgelserpå stikprøvebasis. Trods alt udgør dette jo sociologiens vigtigste forskningsmetode. Tore Dalenius indledermed en kortfattet, men klar oversigt over de normalt anvendte metoder ved udtagning af stikprøver, og siden følger et velskrevet og detailleret kapitel om forskelligeinterviewmetoder. Som eftersætningtil en generel advarsel mod ledende spørgsmål fremsættes eksempelvis den tanke, at bevidst brug af sådanne spørgsmålkan være af værdi til at fremprovokereen overbevist indstilling imod. (Man tænke sig f. eks. svarfordelingen på flg. spørgsmål til et repræsentativt udsnitaf Københavns befolkning: »Kunne De vel tænke Dem, at man tvang de kommercielle radiostationer til ophør?«). Andre steder er grundigt behandlet analyseraf interkorrelerede variable, undersøgelsergennem tiden af en fast stikprøve og det spændende problem, om hvilke resultater man egentlig kan uddrage af en undersøgelse, der tilsyneladende ikke bekræfterde opstillede hypoteser.

Den følgende sektion behandler en række specialproblemer som kvantificering og skalering, sociometri og bevidst gennemførte eksperimenter. - Også disse kapitler har det praktiske tilsnit, der præger hele bogen, og som gør, at læsere med vidt forskellige forudsætninger og interessefelter uanset dette vil føle, at det er en god og anvendelig bog.