Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 26 (1962) 1

Guy H. Orcutt, Martin Greenberger, John Korbel, Alice M. Rivlin: Microanalysis of Socioeconomic Systems, A Simulation Study. Harper & Brothers, Publ. New York, 1961. 425 sider.

Erik Johnsen

Side 258

Den numeriske simulations teknik kan bruges til prognoseformal i det omfang, man kan skaffe sig adaekvat udgangsinformation samt opstille simple modelformer, i hvilke man stadig anser denne information for at vaere ■ t relevant grundelement. Deter eksempelvis af betydning, at man kan anse en fordeling over iodselshyppigheden i en befolkning for at vsere gaeldende f. eks. over de nasste 10 ar.

Side 259

Det, forfatterne forsoger i denne bog er at simulere befolkningsudviklingen i U.S.A. Det drejer sig dels om befolkningen inddelt pa demografiske kendetegn, dels pa arbejds-styrke og dels mec henblik pa nogle karakteristika for forbrugsenhederne. (I efterskriftet fir mar en specifikation over den potentielle eftersporgsel efter hojere uddannelse i U.S.A.)

Det karakteristiske ved denne fremgangsmade er, at man tager udgangspunkt i numeriske data i form af saedvanlige statistiske fordelinger f. eks. vedr. fadselshyppighed, ctedelighed og aegteskabshyppighed m. v. Man opstiller sa ganske simple relationer (modeller), der knytter disse faktorer sammen og simulerer sa med udgangspunkt i de enkelte individers adfaerd udviklingen i de demografiske faktorer, man er interesseret i at prognosticere

Dette er naturligvis en diskutabel made, al den stund man normalt i prognoser arbejder med at forlaenge selve relationen (her arbejder man altsa direkte pi elementerne, der danner relationerne, og ikke pa selve relationen mellem elementerne). Deter imidlertid muligt i dette tilfaelde at kontrollere, om simulationsmodellerne er bedre eller darligere end gaengse prognoser for befolknings-udvikling. Det har forfatterne forsogt at vurdere, og i det tiar, man her har som prove, har naervserende simulation vist sig at give en til formalet ganske acceptabel sikkerhed.

Dette studium er værd at lægge mærke til som en slags research-rapport. Det er delvis übehjælpsomt skrevet, og sammenhængen i de enkelte afsnit er ikke ukritisabel, men der gøres rede for, hvorledes dette team hat arbejdet sig igennem de vanskelige metodeproblemer, som et nyt oplæg giver.

Det er efter anmelderens skøn et stykke arbejde, som man kommer til at høre mere om, alene af den grund at nogle af forfatterne er blevet tilknyttet et nyt research-institut, der skal forsøge at specialisere cialiseresig i simulation med benblik p; prognose af befolkningsudviklingen gene relt og opdelt på flere forskellige rele vante demokrafiske faktorer.