Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 26 (1962) 1

Gardner Ackley: Macroeconomic Theory. The Macmillan Company, New York 1961). 597 s.

0. Brandt Jensen

Den foreliggende bog er skrevet som laerebog for ekonomistuderende ved University of Michigan, hvor Gardner Ackley er professor. Bogen har haft en usasdvanlig lang tilblivelsesperiode, idet den er et produkt af 14 ars undervisning ved Michigan-universitetet. Dette er bogen imidlertid ikke blevet ringere af. Ackley cc en god pasdagog og skribent, og begge dele har vaeret bogen til gavn.

Der er vel efterhånden et næsten »klassisk« mønster for, hvorledes en makroøkonomisk lærebog bør opbygges. Den foreliggende bog adskiller sig i så henseende ikke stort fra andre tilsvarende. Bogen indeholder 4 hoveddele:

Første del redegør for de makroøkonomiske begreber og for værktøjet til måling af den økonomiske aktivitet. Hovedvægten i denne del ligger selvsagt på gennemgangen af nationalregnskabet, som behandles dels abstrakt, dels konkret for det aktuelle amerikanske samfund.

Anden og tredie del behandler de faktorer, der bestemmer den okonomiske aktivitets omfang, idet anden del er helliget den klassiske nationalokonomis ligevasgtssystem, byggende pa et samfund med fuld beska;ftigelse, medens tredie del er en fremstilling af den Keynes'ske makroekonomi, hvis begrebsapparat og analysemetode forst og fremmest er beregnet pi et samfund med arbejdsloshed. I slutningen af tredie del drages sammenligning mellem de to modeller.

Fjerde del indeholder visse nødvendige
tilføjelser til de foregående deles systematiske
fremstilling. Her gennemgås in-

ilationsteorien, investeringsteorien samt
vækstteorien.

Omend tiden vel snart måtte siges at være inde til at droppe de - til tider ret krampagtige - farsøg, der gøres på at undskylde den klassiske nationaløkonomis mangler og påvise dens fortræffelighed (til trods for, at tidernes skiften dog ikke er gået ganske sporløst hen over de samfund, som nationaløkonomien skal beskrive og analysere), så glæder man sig over Ackley's udmærkede rids over den klassiske teori i bogens anden del.

Hovedvægten i bogen hviler dog naturligvis på fremstillingen af den moderne makroøkonomi i tredie del. Der er intet væsentligt nyt i denne del, men fremstillingen er velegnet for studerende, der gennem et førstedels studium har tilegnet sig den elementære nationaløkonomiske teori. Ackley har ofret mange kræfter på gennemgangen af forbrugsfunktionen, som beslaglægger ikke færre end 100 af bogens 600 sider. Selv om man nok bør vogte sig for at undervurdere forbrugsfunktionens betydning for den makroøkonomiske analyse, forekommer det dog anmelderen, at stoffet herved har fået nogen slagside. Måske Ackley selv har haft lidt af den samme tanke. I forordet henviser han til forbrugsfunktionens centrale placering i den moderne nationaløkonomiske teori i forbindelse med en undskyldning for, at der kun er medtaget empirisk materiale til underbygning af teorien for forbrugsfunktionen, men ikke for de øvrige teorier, herunder især investeringsteorien. Undskyldningen ledsages af en bemærkning om, at investeringsteorien er mindre egnet for empirisk analyse. Dette er jo übestride-

Side 257

l;gt rigtigt, men burde vel snarere have sksrpet appetitten for nye landvindinger. lovrigt mi det siges, at selv om man ma savne den empiriske underbygning af investeringsfunktionen, si er Ackley's teoretiske fremstilling af denne absolut lassevserdig. Noget svagere forekommer kapitlet om okonomisk vsekst at vaere, idet fremstillingen stort set er begrsenset til en omtale i hovedtrsek af de vigtigste vaekstteorier (Keynes, Domar, Harrod, Duesenberry m. fl.).

Ackley's Macroeconomic Theory har pa en og samme tid sin styrke og sin svaghed i vaerkets volumen. Man fir flere detailler (jfr. isaer kapitlet om forbrugsfunktionen) end i de mere oversigtsmressige fremstillinger af makrookonomien, men taber pa den anden side lettere helheden af syne. Da valget af lzerebog ved Handelshejskolen for et ars tid siden stod mellem Ackley's bog og Dernburg/Mc- Dougall's »Macro-Economics«, faldt valget ud til fordel for sidstnasvnte, som med sin stramme disposition og mere oversigtsmsessige fremstilling synes bedst egnet som laerebog for H. A.-studerende. Men Ackley's bog kan anbefales som supplerende lsesning for energiske okonomistuderende, der onsker at traenge dybere ned i stoffet pi nogle eller alle omrider af makrookonomien.