Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 26 (1962) 1

Hans Kellerer: Statistik im modemen Wirtschafts- und Sozialleben, Rohwohlt, Hamburg, 289 sider, DM 3,30.

Børge G. Johansen

Man skal ikke lade sig afskrsekke af at denne bog er billig. Det skyldes kun, at Rowohlt har villet have den med i forlagets encyklopaediserie og ved hjaelp af en saerdeles kompakt saetning har formaet at presse stoffet ind i et dobbeltbind. Men kan man affinde sig med boger af denne ydre kvalitet, overraskes man behageligt af indholdet. Forfatteren er ingen novice. Siden 1931 har han besfceftiget sig med statistik som praktiker og lserer. Han er ikke nfodt" statistiker, men uddannet som ingenior. Interessen vaktes dog, og hans doktorafhandling kom til at handle om matematiske metoder i jernbanestatistik, hvilket forovrigt farte hans tilknytning til de tyske statsbaner med sig. Siden har han helliget sig statistikken, og han forela=ser nu ved Miinchen-universitetets statistiske institut. Blandt hans mange publikationer er der grund til at naevne laerebogerne „Trafikstatistik", nMatematik og trafik" og „Stikprovemetodernes teori og praxis".

Den her omhandlede bog ligger i sværhedsgrad nogenlunde på linie med 1960udgaven af Bjerkes, Colding-Jørgensens og Finn Madsens „Statistik i teori og praxis", og dispositionen af bogens første del afviger heller ikke synderligt fra den danske boss: Materialets indsamling, dets gruppering og bearbejdelse, iagttagelsernes hyppighed, middelvasrdier, spredning og sksevhed i fordelingen, forholdstal, indextal, tidsraekker og forbundne iagttagelser. Skal man nsevne nogen starre forskel i iorhold til den danske bog, ma det biive stikpravenietodernes teori og praxis, sons Kellerer got lidt mere ud at ved hjeelp ai stof, han har hentet fra sin egen bog om emnet. Dertil kommer, at stofiet stort set i hajere grad jaevnieres med praktiske exempler.

Bogens 2. del indeholder en oversigt over offentlig og herunder international statistik samt statistikkens anvendelsesområder i praktisk erhvervsliv, og hertil knyttes en fornuftig gennemgang af statistikkens muligheder, grænser og faldgruber. Endelig sluttes med et kapitel om statistikkens historie. Foruden en fyldestgørende litteraturfortegnelse indeholder bogen et behageligt sagregister.

Bogen skal ikke fremhæves på bekostning af Bjerkes, Colding-Jørgensens og Finn Madsens bog, men den dækker i alt væsentligt denne bogs stof og er sporadisk fyldigere. Kompaktheden og det ikke særligt behagelige papir er de ulemper, man må tage med, hvis man vil erhverve sig sin viden om statistik i teori og praxis for en femtedel af prisen.