Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 26 (1962) 1

Erling Olsen: Danmarks økonomiske historie siden 1750. Memorandum fra Kbenhavns Universitets Økonomiske Institut. Nr. 6, 2 bind. 336 sider. 20 kr. København 1961.

Niels Banke

Side 177

Forfatteren afvæbner i forordet den væsentligste kritik mod dette arbejde. Formålet har ene og alene været at fremskaffe en lærebog for stud. polit.'er til 1. del. Hovedvægten har derfor været lagt på at give en fremstilling af den økonomiske politik i forhold til landbruget, industrien, arbejdsmarkedet og pengevæsenet, medens andre områder inden for økonomien kun har fået en overfladisk behandling.

Det fremgår allerede af denne gengivelseaf
det væsentlige i forordet, at det

Side 178

er en sektorisk fremstilling af den akonomiskehistore, der er tale om. Der er givet en sammenhaengende fremstilling af den enkelte erhvervssektor eller sociale udvikling i enkelte kapitler. Der er dog en indledning om indkomstudviklingen og de sociale ideer. Denne fremstillingsform kraever en rsekke tvasrgaende henvisninger cller gentagelser, hvis det ofte meget af.^Brendesammenspil mellem sektorerne ska] komme frem. En opdeling er imidlertidi alle tilfaelde nadvendig, og nar der er tale om en laerebog er en klar opdeling meget onskelig, og den opnas bedre ved den sektoriske fremstilling, end ved at opdele i epoker, fordi inddelingernei sidste tilfaelde vil have noget tilfaeldigt over sig.

I kapitlet om landbruget far man en meget grundig gennemgang af landbrugspolitikken i sidste halvdel af det 18. arhundrede, og landbrugslovgivningen og den organisationsmaessige udvikling inden for erhvervet folges op til vore dage i sammenhaeng med omskiftelserne af landbrugets konjunkturer. Der gives nogterne forklaringer og vurderinger af udviklingslorlabet. De sidste kan man ikke altid vxre enig i. Er det historiens dom over landbrugets kriselovgivning i 30'rne, at den var en sukces? Blandt de tabelbilag, der slutter sig til fremstillingen savner man en oversigt over ejendomsprisernes bevjegelse. Den ville have givet et alvorligt forbehold m. h. t. kriselovgivningens gavnlige virkninger.

I kapitlet om håndværk og industri er der et meget oplysende afsnit om den førindustrielle periode, men i den alt i alt kortfattede fremstilling af sektorens udvikling ville det nok have været på sin plads om noget af dette stof var blevet ofret for en fyldigere gennemgang af det industrielle gennembrud. De politiske synspunkter omkring importreguleringsperioden i 30'rne er også udmærket behandlet. Det forekommer imidlertid, at det skulle være muligt at gøre noget mere ud af denne betydningsfulde opdragelsesperiode for dansk industri. Kapitlet slutter med en fremstilling1 af de fleste væsentlige træk i efterkrigstidens industripolitik.

Kapitlet om arbejdsmarkedet straekker sig fra tomrerstrejken i 1794 til fornyelsen af septemberforliget i 1961. Deter en velafbalanceret fremstilling, hvortil der kun skal gores den bemaerkning, at den plads, der ofres pa Pio, Brix og Geleff efter anmelderens mening kraever, at man i det mindste ogsa naevner De samvirkende Fagforbunds farste formand Jens Jensen.

Med hensyn til det meget korte kapitel om handel og transport, der efter bemærkningerne i forordet må betragtes som en ikke udarbejdet skitse, skal der blot gøres opmærksom på, at det ikke kan være rigtigt at placere konkurrenceloven i mellemkrigstiden med samme baggrund som lov om prisaftaler. Den første konkurrencelov er af 1912 og har mere at gøre med organisationernes laugsånd end med respekt for erhvervsfriheden.

Kapitlet om pengevaesenet er en klai og fyldig fremstilling, der straekker sig fra Kurantbanken og det 18. arhundredes montvaesen til 1950'ernes realkreditinstitutter. I forbindelse med 1. verdenskrigs valutahistorie er der dog ikke gjort opmaerksom pa den interessante periode. hvor de fremmede valutakurser la under pari.

Det sidste kapitel i bogen handler om den sociale sikring. Det fremstiller hovedtrækkene i den sociale lovgivningsudvikling fra 1708 til vore dage og anfører den almindelige baggrund herfor. Det forekommer anmelderen, at den politiske baggrund har et lidt ensidigt præg, og han tror, det ville være en fordel om forfatteren, når dette kapitel en gang skal skrives endeligt, også som kilder ville anvende nogle af de første skrifter fra Instituttet for Historie og Samfundsøko-

Side 179

nomi, nemlig nSociale Studier i Dansk Historie efter 1857" og »M2end og Meninger i Dansk Socialpolitik 1866-1901". Denne anmeldelse skal slutte med en fremhsevelse af, at der er si. mange interessante og velbehandlede afsnit i denne lsrebog, at der burde skaffes forfatteren mulighed for at fuldfore dette arbejde, saledes at der ikke blot kom til at foreligge et standardvserk om dansk ukonomisk historie, der kunne bruges af studerende ved forskellige hojskoler, men ogsa en bog, der vil blive laest af de mange, der er interesseret i en dybere forstaelse af dansk akonomi.