Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 26 (1962) 1

Anne Cutler og Rudolph McShane: Trachtenbergs Hurtigregnesystem. Stig Vendelkærs forlag, 1961. 224 sider.

Fl. Klöcker-Larsen

Det i flere lande stserkt omtalte Trachtenberg Hurtigregnesystem emu fremkommet pa dansk pa to forskellige forlag. Nservaerende bog er oversat fra originaludgaven „The Trachtenberg Speed System of Basic Mathematics".

Trachtenberg-systemet beskrives saledes (side 12): „Trachtenberg-systemets grundlag er fremgangsmader til at udfore regneoperationer, som er helt forskellige fra de almindelige metoder, som vi er fortiolige med. Systemet krsever ingen tabeller. Ingen behover at kunne gange ellei dividere. Alt, hvad der er nedvendigt for, at De skal kunne lsere at bruge systemet, er at De kan teelle. Grundlaget for systemet er en raekke hovedregler, der skal Izeres udenad. Nar De kan disse hovedregler, bliver regning et fag, som er vidunderligt nemt, fordi De sa at sige „l?eser" i tallene, som De laeser i en bog ■ • • Uanset om De regner manuelt eller betjener Dem af mekaniske hjaelpemidler, vil De ved udregninger af den ene eller nnden art altid vaere udsat for, at der opstar fejl, som det kan vaere vanskeligt at spore. Men Trachtenberg-systemet indeholder bl. a. en helt enestaende kontrolteori... I denne bog findes der metoder, hvorefter man hurtigt og sikkert kan kontrollere en udregnings resultat og lokalisere fejlen, uden at man behover at K'a alle regneoperationerne igennem pa ny". ! J rachtenbergs regnemetode skal lasres liin for trin, idet han hele tiden bygger videre pi det tidligere gennemgaende. Ret er derfor ikke muligt i denne anmelrfelse at vise et eksempel pi de mere om'^ittende beregningsopgaver, som kan udll!ies eller kontrolleres hurtigt efter 'Vachtenberg-systemet. Men fselles for licle gennemgangen er trin-inddelingen °g regelopstillingen, saledes som det f.eks. gøres i bogens første kapitel med multiplikation med 11.

]) Multiplikantens sidste ciffer feres
ned som sidste ciffer i det endelige svar.
2) Hvert felgende ciffer lsegges til
nabocifret til hajre.

3) Multiplikantens ferste ciffer bliver
produktets ferste ciffer.

Derefter gennemgas et let eksempel og
et mere kompliceret. Alle dele af systemet
gennemgas pa samme made.

Bogens sidste kapitel indeholder en
aritmetisk beskrivelse af metoderne i
Trachtenberg-systemet.

I Schweiz har Trachtenberg-systemet allerede bevist, at det har betydning for erhvervslivet. Det anvendes bl. a. i banker, i ingenierfirmaer og i skatteveesenet. Der er ingen tvivl om, at ogsa mange danske praktikere ville have glasde af at saette sig ind i systemet. Saerligt kontrolmetoderne ma fremhasves som nyttige for okonomer.

Bogen er velskrevet og veldisponeret. Men som for alle andre genvejs- og hurtigsystemer gcelder det, at det tager tid at saette sig ind i reglerne, og det kraever trasning og stadig brug at fa gavn af dem.