Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 26 (1962) 1

Robert W. Campbell: Soviet Economic Power. Its Organisation, Groth and Challenge. - Houghton Mifflin Co., Mass., U. S. A., 209 s.

P. Nyboe Andersen

Side 100

Studiet af Sovjetuniones økonomiske forhold er i de senere år blevet drevet med stor intensitet ved en række amerikanske universiteter og institutter såvelsom andetsteds i den vestlige verden. Re-

sultatet er blevet en anselig raekke af publikationer, som prever pa at belyse udviklingen indenfor specielle sider af Sovjetunionens ekonomi. Sadanne publikationer foreligger efterhanden i sa stort et antal, at kun den, der selv ensker at vsere specialist i russiske tilstande, kan overkomme at lsese dem alle. Der findes derfor et stort behov for mere overkommelige fremstillinger, hvor specialisternes resultater gores tilgasngelige for en interesseret

Den bog, der her skal anmeldes, er et fremragende eksempel pi en sadan let lasst, koncentreret og nogtern sammenfatning af vor nuvaerende viden om den akonomiske udvikling i Sovjetunionen. Professor Campbell er selv specialist vedrerende regnskabsva2sen og omkostningskalkulationer i Sovjetunionen, men han er samtidig i besiddelse af en fremragende paedagogisk sans og fremstillingsevne, som ger ham velegnet til at skrive en oversigt af den nasvnte karakter.

Bogen indledes med en kortfattet redegerelse for den ideologiske og historiske baggrund for Sovjetunionens okonomiske udvikling, hvori det pivises, at ansket om okonomisk vsekst har vaeret en afgarende drivkraft i den okonomiske politik siden revolutionen. Det falgende kapitel sager at trasnge til bunds i det vanskelige spargsmal, hvor stor vaekstraten faktisk er i Sovjetunionen. Forfatteren gennemgar pa meget illustrerende mlde vanskelighederne ved at male denne vsekstrate og ved at sammenligne den med vestlige tal. Selvom han finder, at de officielle russiske vaekstprocenter overdriver fremgangen betydeligt, advarer han dog mod at undervurdere tempoet, som under alle omstsendigheder er langt hastigere end i U.S.A.

Bogen giver dernæst en meget interessantanalyse af produktivitet og effektivitetmed hensyn til udnyttelsen af de forskellige produktionsfaktorer i de vigtigsteerhvervsgrene. Det er forfatterens konklusion,at kapitalen udnyttes forholdsvis

Side 101

effektivt (indenfor jernbanetransport og hojovne f. eks. langt mere effektivt end i U.S.A.), hvorimod udbyttet pr. arbejder i de allerfleste produktionsgrene er vaesentligtmindre, hvilket ogsa gselder udbyttetpr. arealenhed i landbruget. Han understreger, at disse resultater er ganskenaturlige i betragtning af, at kapitaleni saerlig grad har vaeret den knappe pioduktionsfaktor i Sovjetunionen.

I det folgende kapitel behandles selve planlaegningen. Forfatteren viser, at den marxistiske teori let leder pa vildspor med hensyn til rationel udnyttelse af produktionskrcefterne. Under tryk af nedvendigheden tager russerne imidlertid efterhanden mere rationelle metoder i brug, herunder ogsa input-output modeller og linear programmering. Denne afvigelse fra vanlig marxistisk foragt for matematiske metoder lettes ved, at den linesere programmering oprindelig er opfundet af en russisk matematiker ved navn Kantorovich!

Endvidere gennemglr bogen de fremgangsmider, der anvendes for at gore ledere og arbejdere interesserede i starst mulig produktion, og de metoder, man gar brug af for at kontrollere, at planerne opfyldes. Der sluttes med en diskussion af den tekniske udvikling og fremtidsperspektiverne for kaplobet mellem ost og vest.

Det havde været interessant, om der også var blevet plads til at sammenligne med Vesteuropa's vækstrate og ikke blot med tal for U.S.A. Dette hindrer dog ikke, at bogen også for vesteuropæiske læsere er en fortræffelig introduktion til Sovjetunionens økonomiske problemer.