Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 25 (1961)

V. Spang-Thomsen: Skattelove 1960-61.

Mogens Eggert Møller

Side 66

Gældende Indkomst- og Formueskattelove for Skatteåret 1960-61, samlet og forsynet med noter og henvisninger af V. Spang-Thomsen, udgivet af Foreningen af Statsautoriserede Revisorer, Nyt Nordisk Forlag, Arnold Busck 1960. 340 sider.

Ros: Det er overordentlig nyttigt, at der udkommer en årlig skattelovsamling. Enhver ved, hvor hurtigt og omfattende såvel lov- som cirkulærestoffet ændres og udvides i disse skatterettens skæbneår. Det er også nyttigt, at lovsamlingen er begrænset til visse love og cirkulærer. Det gør bogen overkommelig i pris, og det støtter overskueligheden. Det har i høj grad pædagogisk interesse, at værket er forsynet med en „kronologisk fortegnelse over de almindeligst forekommende skattelov©" fra 1910 til dato. (Jeg ville nu være begyndt med 1903). Stikordsregisteret er omfattende (10 sider).

Ris: Jeg går i det følgende ud fra, at lovsamlingen i første række henvender sig til skattekonsulenter (revisorer, advokater o. 1.), i anden række til skatteembedsmænd og i tredie række studerende. Enkelte erhvervsdrivende vil sikkert også have glæde af bogen.

Det drejer sig da om under hensyn til disse 4 og navnlig de 3 førstnævnte læsergrupper at foretage en udvælgelse, der både giver den fornødne og rette begrænsning og indenfor begrænsningen: tilstrækkelighed og klarhed. Men denne begrænsningens kunst er selvfølgelig vanskelig. For anmelderen står det således som et beklageligt tilbageskridt i forhold til sidste udgave, at de betydningsfulde og fortræffeligt orienterende og systematisk vclopbyggede opbyggedecirkulærer til afskrivningsloven, lov om investeringsfonds og renteforsikringsloven er gengivet med kraftige reduktioner, sønderhakket til fodnoter. Til gengæld kunne man uden videre have vundet plads (25 sider) ved at udelade lov om sømandsskat. Mens de 3 ovennævnte cirkulærer i deres fulde ordlyd har central interesse for alle de 4 nævnte læsergrupper, har lov om sømandsskat kun interesse for relativt få (navnlig de lokale skatteembedsmænd, der har lovene i forvejen).

Man kan undre sig over, at skattedepartementets cirkulære af 5. marts 1960 om retningslinier for lempelse i henhold til statsskattelovens § 28, jvf. § 23, ved skatteansættelsen af skatteydere, der har haft indtægtsnedgang som følge af opgivelse af stilling eller erhverv på grund af alder og det korresponderende cirkulære al 9. marts 1960 om retningslinier for lempelse af skat m. v. for skatteydere, der har haft indtægtsnedgang (de såkaldte „pensionist-cirkulærer") ikke er medtaget i deres helhed. De har dog stor økonomisk betydning for utallige, såvel lønmodtagere som selvstændige, og de fylder tilsammen ialt 5 sider. Til gengæld kunne man trvsrt udelade Kgl. anordning nr. 18 af 18. februar 1951 om fritagelse for beskatning for internationale organisationer m. m. Dels vedrører anordningen meget få personer. dels udelader forfatteren iøvriet konsekvent international skatteret.

Det er lidt misvisende, at lovbekendtgørelseaf 7. iuli 1960 om særlig indkomstskatm. v. er ..overstemplet" som ..fremtidig lov", når en af de vigtigste nydannelser „kapitalvindingsskatten" ved

Side 68

salg af fast ejendom ifølge samme lovbekendtgørelses§
19 rammer salg" m. v.
foretaget den 10. juli 1960 og senere.

Konklusion: Det er en fortræffelig lovsamling,
som med få og enkle forandringer
kan blive endnu bedre næste år.