Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 25 (1961)

Gerard Debreu: Theory of Value, An Axiomatic Analysis of Economic Equilibrium, John Wiley & Sons, Inc., 1959. 114 sider.

Erik Johnsen

Dr. Debreus udvidede disputats er monograph
17 fra Cowles Foundation for
Research in Economics.

Det er værd at bemærke undertitlen ti! denne bog: en aksiomatisk analyse af økonomisk ligevægt. Det, Debreu forsøger, er at formulere den makro-ligevægt, som Walras, Pareto, Cassel og Zeuthen har fremstillet som ligningssystemer på en anden måde. Forfatteren hører til de økonomer, der mener at det matematiske begrebsapparat, økonomer hidtil har anvendt i deres formelle optimeringsprocedure, differentialregningen, ikke fører til nogen relevant beskrivelse af totaloptimum.

Debreu benytter en anden formel fremstilling, som han ikke lægger skjul på, er den moderne matematik med de faldgruber der kan ligge i moden, nemlig mængdelæren eller topologien.

Det var von Neuman og Morgenstern, der startede lavinen med at benytte det topologiske begrebsapparat på økonomiske situationer. Dette arbejde har fået en særdeles interessant videreførelse her. Anmelderens hovedkonklusion er at dette begrebsapparat er adækvat også for beskrivelse af makroøkonomiske sammenhænge.

Bogen kan kun læses af folk, der er fortrolige med elementær mængdelære, eller er villige til at sætte sig ind i denne, hvilket kan ske ved hjælp af bogens første kapitel. Forf. diskuterer og formaliserer herefter gode- og prisbegrebet, producentog konsumentbegrebet, hvorefter makroøkonomisk ligevægt kan formuleres. Ligevægt er ikke nødvendigvis lig med optimum. Dette diskuteres i kap. 6, og må vel betragtes som en væsentlig udvidelse af de klassiske ligevægtssystemer. Debreu påviser her - under de forudsætninger, han iøvrigt opererer med — at en ligevægtssituation er i optimum hvis og kun hvis der eksisterer et prissystem, som producenter og konsumenter har tilpasset sig på en sådan måde, at ingen producent kan forøge sin gevinst og ingen konsument kan nå en bedre tilfredsstillelse af sine ønsker uden at forøge sine udgifter.

Et lille afsnit om usikkerhedens indflydelse
afslutter bogen.