Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 25 (1961)

Hams Brems: Output, Employment, Capital and Growth. Harper and Brothers, 1959.

Bent Olesen

Side 69

Hans Brems hører som bekendt til de økonomer, som arbejder med stærkt matematiserede modeller og vel netop derfor er synet på hans arbejder stærkt delte. Med sin sidste bog Output, Employment and Growth har han igen lagt hovedvægten på anvendelse af matematik som analytisk værktøj. Bogen består af 4 hoveddele, hvor den Keyn'ske model behandles i første del, opdeling af modellen i anden del, efterspørgslen efter Input i tredie del, og i fjerde del foretages en - som det hedder - dynamisering af modellen.

Hele bogen er dispositionsmæssigt meget
klart og pædagogisk bygget op.

I hvert kapitel præciseres først det problem, som skal analyseres, derefter gøres der klart rede for den model, der anvendes som basis for løsningen, og til slut følger endelig selve løsningen, som opstilles klart med de begrænsninger, som grundforudsætningerne i modellen indebærer.

Forfatteren har tillige betjent sig i rigt mål af grafiske hjælpemidler i sin fremstillingsteknik. Bogen er således i hele sin form og opbygning særdeles velegnet som lærebog, men rummer samtidig så mange originale ideer i både analyseteknik og problemstillinger, at den må karakteriseres som en videnskabelig afhandling.

Side 70

For at kunne akceptere bogen er det naturligvis nødvendigt, at man ikke hører til den gruppe af økonomer, som afskyer matematik i økonomiske analyser.

Bogen består af en række undersøgelser over den keynske model. Det keynske system sættes op i matematiske ligninger, og det vises, hvorledes Keynes idéer kan generaliseres til at anvendes i løsningen af et system med flere sektorer. Forskellige centrale økonomiske problemer anskues og behandles efter denne teknik. Herved kan mange af de centrale elementer i problemstillingen klarlægges, og man kan gardere sig mod, at der indføres modstridende forudsætninger i systemet. Ligeledes giver teknikken mulighed for at demonstrere, hvad en præcisering af detailsammenhængen i systemet implicerer for løsningen af hele systemet.

Emnet matematik contra mere traditionel verbal analyseteknik rører ved alt for mange lidenskaber hos mange økonomer af begge skoler til at det i en anmeldelse er tilrådeligt at prøve at udrede for og imod i denne sag for ikke at tale om at tage parti. For de, der kan lide både økonomi og matematik, kan man ønske god appetit med læsningen af bogen. De får meget af det sidste og en del af det første. Bent Olesen.